Zdravija alternativa tradicionalnim zaprškama od masti i brašna je pire od povrća, savjetuju stručnjaci. Koje god varivo radili, iz njega izdvojite kuhani krumpir, mrkvu i slično povrće te propasirajte. S pireom od povrća možete zgusnuti i umake, a na taj će način jela imati znatno manje kalorija.
POGLEDAJTE VIDEO:
Više od slanine kad se dodaje u pravo vrijeme
Jela poput carbonare, mesnih juha ili variva s gljivama obično se obogaćuju slaninom. Da bi dobili manje masnoća, a zadržali primamljiv miris, slaninu narezanu na tanke šnite dodajte na samom kraju.
Odabir mesa
Krta puretina niskokalorična je zamjena za svinjetinu i junetinu, ističu nutricionisti. U jelima poput lazanja i špageta bolognese gdje uz meso imate i umak, nisu potrebne masnije vrste mesa, a puretina neće utjecati na sam okus.
Kukuruzne ili zobene pahuljice umjesto prezli
Kupovne krušne mrvica osim kruha sadrže i ulje, pa njihovo dodavanja u jela povećava i kalorijsku vrijednost. Zdravija i manje masna alternativa je dodavanje običnih kukuruznih ili zobenih pahuljica, koje po želji možete samljeti. Na taj način se u recept dodaje i više vlakana, što koristi probavi.
Grčki jogurt umjesto vrhnja
U svim receptima koji sadrže kiselo vrhnje umjesto njega isprobajte grčki jogurt koji sadrži dvostruko manje kalorija. Jednake gustoće i sličnog okusa, grčki jogurt odličan je u preljevu za salate, umake, ali i kao nadjev za jela iz pećnice.