Nedostatak enzima laktaze koji omogućuje probavu kravljeg mlijeka može se javiti kao posljedica starenja ili bolesti tankog crijeva. Nekad je ovaj važan enzim, koji pomaže u probavi mliječnog šećera, neaktivan od rođenja što je posljedica genetskog naslijeđa, objašnjava nam nutricionistkinja Nataša Šoštarić iz Definicije hrane.
Intolerancija je preosjetljivost organizma na laktozu zbog manjka enzima laktaze u organizmu, a manifestira se kao nadutost, plinovi, mučnina i učestali proljevi. Ako sumnjate da ste intolerantni, svoje stanje možete provjeriti uz pomoću tri testa.
- Prvi je krvni test kojim se mjeri količina glukoze nakon konzumacije laktoze. Ako se razina glukoze ne povisi, dokazana je intolerancija na laktozu. Vodikov test daha mjeri količinu vodika u izdisaju nastalu nakon što crijevne bakterije razgrade neprobavljenu laktozu, a također se mjeri i količina nastale kiseline u stolici što je naš zadnji test za utvrđivanje intolerancije - objašnjava Šoštarić.
Nutricionistica dodaje da intoleranciju treba razlikovati od alergije na mlijeko. Kod alergija preosjetljivost organizma na mliječne proteine imunološki je posredovana te može izazvati anafilaktički napadaj.
Prosječna osoba intolerantna na laktozu dnevno može probaviti oko 250 ml kravljeg mlijeka ili mliječnih proizvoda (jedna šalica), s time da se fermentirani proizvodi i sirevi lakše podnose jer u istoj količini sadrže manju količinu laktoze. No jedina je prava terapija izbjegavanje velikih količina mliječnih proizvoda.
Mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze ima jednaku hranjivu vrijednost kao i mlijeko koje sadrži laktozu te je lakše probavljivo, osobito ljudima koji pate od intolerancije. Kombinirati ih možete s alternativnim biljnim napicima - sojinim, zobenim, rižinim ili lanenim “mlijekom”.
- Biljni napici koji služe kao zamjena za kravlje mlijeko sastavom mu ne mogu parirati. Zato se često obogaćuju vitaminima i mineralima, poput vitamina D, kalcija i fosfora. Svaki od tih napitaka ima dobre i loše strane. Bademov je niskokaloričan, ali je siromašan kalcijem, sojin napitak ima dobar sastav minerala i vitamina, ali u velikim količinama može štetiti ljudima koji imaju problema sa štitnjačom. Rižin je pak najmanje alergen, ali sadrži vrlo malo proteina i mnogo ugljikohidrata - nadodaje Šoštarić.
Kako biste doznali koje vam mlijeko najbolje odgovara možete se voditi pitanjima poput trebate li dodatan izvor proteina iz mlijeka ili ne. U slučaju da trebate, najbolje je uzeti šalicu sojina mlijeka koja sadrži šest grama. Ako niste alergični na orašaste plodove osladite se bademovim ili kokosovim mlijekom, a kod žitnih pripazite da u trgovini uzimate nezaslađene varijante - naime jedna šalica može sadržavati čak 19 grama šećera.
Mlijeko od badema začinite vanilijom
Bademov napitak često se obogaćuje kalcijem. Dobar je izvor nezasićenih masnih kiselina, ne sadrži kolesterol i dobar je izvor vitamina E, magnezija i fosfora te sadrži male količine šećera, samo 0,1 gram na 100 ml. Kod kuće napravite napitak bez dodataka za produljenje trajanja. Jednu šalicu badema ostavite da se namače u vodi barem osam sati.
Ocijeđene bademe stavite u blender, prelijte s četiri šalice vode i dobro izmiksajte. Procijedite kroz sitno cjedilo i dobili ste bademov napitak. Ako želite verziju s vanilijom, u blender samo još dodajte 1 žličicu ekstrakta vanilije i šest datulja, a daljnji postupak je isti, savjetuje nutricionistica Nataša Šoštarić.
Oprezno sa sojinim mlijekom zbog štitnjače
Sojino mlijeko bogato je proteinima. Radite li sami napitak birajte zrna “GMO free”. Namočite jednu šalicu soje i ostavite četiri sata. Stavite u lonac s vodom i prokuhajte 15 min. Ocijedite, stavite u blender i prelijte sa šest šalica vode. Po želji dodajte žličicu agavina sirupa i ekstrakta vanilije. Dobro izmiksajte i procijedite kroz sitno cjedilo.
Lanenom mlijeku se dodaju biljni proteini
Laneni napitak siromašan je energijom, ali odličan je izvor omega masnih kiselina. Pripravite ga od 1/4 šalice sjemenki lana koje stavite u blender, prelijte sa šest šalica vode i dobro izmiksajte. Procijedite i vratite u blender. Dodajte dvije žličice ekstrakta vanilije i šest otkoštenih datulja te ponovno dobro izmiksajte. Po želji dodajte cimet, đumbir ili kurkumu.
Recept za domaći rižin napitak
Rižin napitak ima malo proteina i mnogo ugljikohidrata, ali je najmanje od svih “mlijeka” alergen. Pripravite ga tako da u blender stavite dvije šalice kuhane integralne riže, šest šalica vode, dvije žličice ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Smiksajte i procijedite.