Blagdani već glasno kucaju na naša vrata, kao i sve što dolazi s njima - od obiteljskih okupljanja do obilnih gozbi. Božić može donijeti niz izazova koji se možda neće pojaviti u drugim razdobljima godine. Kako sve više gostiju posjećuje domove, prirodno je da se povećava broj jela za pripremu i posluživanje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Međutim, prenatrpan hladnjak može otežati pronalaženje hrane, ali može i ugroziti svježinu, a u konačnici i sigurnost hrane. Stručnjaci iz tvrtke Beko podijelili su praktične savjete za učinkovito organiziranje i čišćenje hladnjaka kako bi hrana ostala svježa te se ne bi bacala.
Osim neorganiziranog prostora u hladnjaku, neodgovarajuće prakse skladištenja mogu dovesti do kvarenja hrane te povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom. Prema proizvođaču kućanskih aparata Beko, hladnjak bi trebao biti postavljen na temperaturu između 3 i 5 stupnjeva. Ova temperatura održava hranu svježom i usporava rast bakterija.
Dubinski očistite hladnjak
Čist hladnjak nije samo ugodan oku - to je ključni korak prema sigurnosti hrane.
Započnite isključivanjem hladnjaka iz struje prije čišćenja kako biste osigurali sigurnost. Uklonite sve odvojive dijelove, poput polica i ladica, pa ih operite spužvom, toplom vodom i sredstvom za pranje posuđa.
Svaku površinu u unutrašnjosti hladnjaka prebrišite otopinom od pola litre mlake vode pomiješane s jednom žlicom sode bikarbone.
Obratite posebnu pažnju na ljepljive mrlje ili mrvice, jer se na njima mogu nalaziti bakterije te se razviti neugodni mirisi.
Ovo dubinsko čišćenje ostavit će vaš hladnjak svježim, higijenski ispravnim te savršeno pripremljenim za pohranjivanje blagdanskih božićnih poslastica.