Većini je žena, osim prekomjerne tjelesne težine, možda još veća preokupacija celulit. Nerijetko primjećujemo kako vitke žene, ali i mlade djevojke, imaju na svojim nogama karakteristične “džepiće” narančine kore, odnosno celulita.
U rjeđim slučajevima moguć je i kod muškaraca, ali se većinom javlja kod žena nakon puberteta jer je povezan s metabolizmom estrogena. Dakle, pojavom prve menstruacije i sazrijevanjem spolnih stanica žene se u reproduktivnoj dobi mogu susretati s celulitom.
Satistike kažu da je to čak u mjeri od 85 do 98 posto u sveukupnoj populaciji žena. Celulit je estetski, a ne zdravstveni problem.
Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem dvije litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina.
Pri tome se prvenstveno preporučuju obična voda i biljni čajevi, od kojih treba istaknuti one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma. To su čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice.
Procesuirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane. Kao glavni izvor proteina preporučuje se konzumirati ribu.
Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način pobijediti celulit iznutra.
Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a time pomažu i detoksikaciju organizma.
Čest problem koji pridonosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je, uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće), u prehranu uvrstiti prirodne laksative, poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše, ali i probiotik.
- Probiotici, koje je najbolje jesti za zajutrak, blagotvorno djeluju na cijeli probavni sustav, a cjelovito zrno zobi bogato je vlaknima koja se teže probavljaju i troši se više energije na probavu - kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz Definicije hrane. U prehrani je, uz doručak, ručak i večeru, potrebno uvesti i dva međuobroka.
- U međuobrok pokušajte ‘ubaciti’ mladi špinat i jabuku koja je izvor dijetalnih vlakana, minerala poput željeza i vitamina, poput vitamina C, koji ima visok antioksidacijski potencijal. Chia sjemenke su nutritivno vrlo bogate, no ne sadrže puno kalorija, a bubrenjem potiču osjećaj sitosti.
Tuna je odličan izvor visokokvalitetnih proteina i nezasićenih masnih kiselina te je odlična za zadnji obrok u danu. Prokulica i brokula spadaju među funkcionalnu hranu i sadrže supstance poput alfa lipoične kiseline za koju se smatra da obnavlja kolagenska tkiva - zaključuje Šoštarić.
Pročitajte još i ovo! Ovo su 18 najljepših plavuša Hollywooda.