Ovisno u kojem području živite, kamenac na kuhalu stvarat će se na stijenkama više ili manje. Ako živite u području gdje je voda meka, sretni ste i nećete ga morati čistiti toliko često kao oni koji žive u područjima s tvrdom vodom. Kod njih se već nakon tri korištenja kamenac dovoljno uhvatio da je kuhalo potrebno čistiti.
Za čišćenje kuhala ne preporučuju se kemikalije kako ne bi oštetile grijač, ali i kako se eventualne čestice ne bi prenijele u piće. Čišćenje kamenca na prirodan način zahtijeva samo dva sastojka - bijeli alkoholni ocat i vodu.
Uz to će vam, ovisno o vrsti kuhala biti potrebna i četka za pranje boca (kod nekih modela i neće), te krpica od mikrofibre, piše The Kitchen.
Postoje dva načina, brži i sporiji, ovisno koliko vremena imate. Uz njih ćete se vrlo brzo i jednostavno riješiti dosadnog kamenca, a vaše kuhalo će blistati.
Brzi postupak:
- Pomiješajte vodu i ocat u jednakom omjeru u kuhalu.
- Upalite kuhalo i pustite da mješavina zakuha. Nakon toga isključite kuhalo iz struje i pustite da se mješavina ohladi.
- Kad otopina postane mlaka, umočite krpicu od mikrofibre i prebrišite vanjski dio kuhala.
- Uzmite četku za pranje boca i s njom izribajte unutrašnjost kuhala. Nakon što ste ga dobro, izlijte mješavinu.
- Natočite običnu vodu i još jednom zakuhajte. Izlijte i dobro isperite.
- BONUS: Ova mješavina je dobra i za pročišćavanje odvoda.
Duži postupak:
- Pomiješajte vodu i ocat u jednakom omjeru te ulijte u kuhalo.
- Ostavite preko noći.
- Samo dobro isperite.