To je to što me zanima!

Riješite se crva u smeću u samo nekoliko jednostavnih koraka

Tijekom toplijih dana češće praznite kantu za smeće i češće je operite. Također, imate li kućne ljubimce, pripazite i na njihovu hranu, onu vlažnu, jer i to privlači muhe i znaju ostaviti jajašca u njoj
Vidi originalni članak

Kada muhe trebaju mjesto za polaganje jaja, traže prostore koji nude toplinu, zaštitu i hranu. Kante za smeće nude sve te stvari, što ih među muhama čini popularnim mjestom za razmnožavanje. Trula organska tvar je omiljeni izvor hrane za crve, a kante za smeće su je pune. Recimo, ostaci mesa i kostiju su muhama jedna od najomiljenijih podloga za odlaganje jajašaca iz kojih potom izađu crvi. Ali, ako te ostatke prije bacanja u smeće dobro zatvorite u vrećicu, tad je rizik od pojave crva manji jer muhe neće moći doći izvora hrane za svoje larve pa će tražiti drugo mjesto.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim toga, kada dođe toplije vrijeme, prostor u kanti za smeće postaje vruć i vlažan, što je samo po sebi vrlo privlačno za muhe. Hrana brže trune i proizvodi miris koji je muhama privlačan. Nakon polaganja jaja crve se izlegu u kratkom vremenu, izrastu u odrasle muhe i nastavljaju se razmnožavati. Ubrzo može doći do najezde i kante prepune crva. 

Tijekom toplijih dana češće praznite kantu za smeće i češće je operite. Također, imate li kućne ljubimce, pripazite i na njihovu hranu, onu vlažnu, jer i to privlači muhe i znaju ostaviti jajašca u njoj.

PREŽIVJELA PRAVI HOROR Amerikanka upala u kontejner za smeće pa su ju utovarili u kamion, lakše je ozlijeđena

Što kad je kanta za smeće puna crva?

Nakon što ispraznite kantu, u nju ulijte mješavinu vruće vode i octa u omjeru 3:1. Ostavite neko vrijeme. Mješavina će uništiti preostale crve, a ujedno ukloniti neugodan miris truleži koji privlači muhe. Ljeti bi ovaj postupak preventivno bilo dobro raditi jednom tjedno nakon odvoza smeća.

Važno je na kraju dobro osušiti kantu prije stavljanja sjedeće runde smeća.

Muhu ne želite niti na tanjuru

U istraživanju objavljenom prije nekoliko godina istraživači su pitali sudionike bi li izjurili iz restorana ako bi u njemu vidjeli glodavce, žohare, muhe, mrave i zmije, odnosno u kojem slučaju bi najbrže izašli. Više od šezdeset posto ispitanika kao najgore od navedenog je izdvojilo žohare.

Ali, znanstvenici upozoravaju kako stvarna prijetnja zapravo stiže od muha jer prenose dvostruko više bakterija. No nije ni to najodvratnije. Muhe obožavaju prekapati po izmetu, smeću i raspadajućim mrtvim životinjama. Budući da ne mogu žvakati, hranu koju pronalaze na ovim odvratnim mjestima rastapaju enzimima koje ispljunu i potom usisavaju.

LET IZ AMSTERDAMA ZA DETROIT Let iz noćne more, po putnicima su padali crvi. Netko je u avion unio pokvarenu ribu: 'Gnjusno!'

Drugim riječima, kada muha sleti na vaš tanjur, ona će zapravo 'pljunuti' na hranu koju jedete. Osim toga, na svom tijelu, među dlakama na nogama, nosi bakterije i viruse koji će ostati na hrani, piše Country Living.

Muhe prenose 4 milijuna bakterija

- Najveće štete povezane s običnom muhom su dosađivanje i indirektne štete koje mogu biti prouzročene prijenosom patogenih organizama (virusa, gljivica, bakterija, protozoa i nematoda). Tijelo muha je dlakavo i na njemu se lako 'ulovi' i zadržava nečistoća te mikroorganizmi iz materijala po kojima se muhe kreću i hrane - objašnjavaju na portalu deratizacija.hr.

- Ilustracije radi, prosječan broj pronađenih bakterija na tijelu muhe je 4 milijuna, a iz crijevnog trakta izolirano je 50 vrsta za čovjeka patogenih bakterija, 10 vrsta crijevnih protozoa i 10 vrsta parazitskih crva te nekoliko vrsta virusa - dodaju. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Vučica999 14.05.2024.

    Nisu problem crvi u smecu nego crv radi cega je grad pun smeca

  • 13.05.2024.

    Miris truleži u kanti za smeće??? Ako dođemo do toga onda nam crvi i nisu neki problem. Ili?

  • Barbara33333 13.05.2024.

    Svaki dan izbacivati smeće. Kao da je to neka nauka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare