To je to što me zanima!

Riješite ih se: 15 loših navika koje su mnogima normalne

Odvikavanje od nezdravih navika može promijeniti vaš život, poboljšati vaše blagostanje i dugovječnost. Od doručka do količine šećera, sve je važno za zdravi organizam
Vidi originalni članak

 Mnoge svakodnevne rutine, iako naizgled bezazlene, s vremenom mogu prikriveno naštetiti našem fizičkom i mentalnom zdravlju.

1. Preskakanje doručka

Doručak pokreće metabolizam i puni nas esencijalnim hranjivim tvarima i energijom. Nedostatak može kasnije dovesti do prejedanja i usporenog razmišljanja. Vaš mozak i tijelo trebaju to početno gorivo kako bi funkcionirali optimalnom brzinom.

2. Unos previše šećera

Previše šećera može dovesti do pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Skriva se posvuda - od pića do grickalica. Konzumacija velikih količina šećera uzrokuje skokove i padove u vašoj energetskoj razini, što dovodi do osjećaja umora i razdražljivosti. Postupno smanjite unos šećera kako biste stabilizirali svoju energiju i poboljšali svoje zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

3. Pušenje

Pušenje je glavni uzrok smrti koja se može spriječiti. Oštećuje vaša pluća, srce i gotovo svaki drugi organ. Prestanak pušenja nije lak, ali zdravstvene dobrobiti su ogromne. Unutar nekoliko dana nakon prestanka pušenja, otkucaji srca i krvni tlak padaju. S vremenom se vaš rizik od raka pluća, bolesti srca i moždanog udara dramatično smanjuje.

NAČIN ŽIVOTA Zašto tijelo najviše stari između 44. i 60. i kako se boriti s tim

4. Konzumacija alkohola

Umjerenost je ključna kod alkohola. Previše može oštetiti vašu jetru, narušiti vaše rasuđivanje i povećati rizik od nezgoda. Dugotrajno prekomjerno pijenje može dovesti do ovisnosti, problema s mentalnim zdravljem i kroničnih bolesti. Ograničenje unosa može poboljšati zdravlje jetre i mentalnu jasnoću.

5. Previše sjedenja

Predugo sjedenje može dovesti do pretilosti, srčanih problema i slabe cirkulacije. Suvremeni način života često promiče dugotrajno sjedenje za radnim stolom, ispred TV-a ili putovanje na posao. Kako biste to spriječili, uključite redovitu tjelesnu aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Uzmite pauze da stojite, protegnete se ili prošetate. Bavite se aktivnostima u kojima uživate, poput plesa, planinarenja ili pridruživanja tečaju fitnessa.

6. Loša higijena zubi

Preskakanje njege zuba može uzrokovati karijes, bolesti desni, pa čak i srčane probleme. Dobra oralna higijena ključna je za održavanje cjelokupnog zdravlja. Perite zube najmanje dva puta dnevno, redovito čistite zubnim koncem i posjećujte stomatologa. Zanemarivanje zdravlja zubi može dovesti do infekcija i drugih ozbiljnih stanja. Koristite pastu za zube s fluorom i vodicu za ispiranje usta kako biste ubili bakterije i zadržali dah svježim.

7. Premalo vode

Dehidracija uzrokuje glavobolje, umor i lošu koncentraciju. Voda je ključna za sve tjelesne funkcije, uključujući probavu i regulaciju temperature. Mnogi ne shvaćaju da su dehidrirani sve dok se ne pojave simptomi poput suhe kože, vrtoglavice ili grčeva u mišićima. Pokušajte popiti najmanje 8 čaša vode dnevno, više ako ste aktivni ili je vruće. Nosite bocu vode za višekratnu upotrebu kako biste bili hidrirani dok ste u pokretu.

8. Previše prerađene hrane

Prerađena hrana prepuna je nezdravih masti, šećera i natrija, što dovodi do debljanja i kroničnih bolesti. Ova praktična hrana često ima malo esencijalnih nutrijenata i puno praznih kalorija. Usredotočite se na prehranu bogatu cjelovitim namirnicama — voćem, povrćem, nemasnim proteinima i cjelovitim žitaricama. Kuhanje kod kuće omogućuje vam kontrolu sastojaka i porcija, što dovodi do zdravije prehrane. Eksperimentirajte s novim receptima i metodama kuhanja kako biste cjelovitu hranu učinili uzbudljivijom.

9. Premalo spavanja

Nedovoljno sna utječe na vaše raspoloženje, kognitivne funkcije i imunološki sustav. Dosljedno loše spavanje može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Odrasli trebaju 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći. Uspostavite redoviti raspored spavanja odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom.

OZBILJNO UPOZORENJE Emulgatori koji se dodaju hrani odgovorni su za razne bolesti

10. Hrana za utjehu

Ova navika tijekom stresnih razdoblja može dovesti do nezdravih obrazaca prehrane i debljanja. Prehrana pod stresom često uključuje visokokalorične, slatke ili masne namirnice koje pružaju privremeno olakšanje, ali dugoročnu štetu. Pronađite alternativne načine da se nosite sa stresom, poput vježbanja, meditacije ili razgovora s prijateljem. Vježbajte svjesno jesti obraćajući pozornost na svoje znakove gladi i jedući polako kako biste uživali u hrani.

11. Mentalno zdravlje

Zanemarivanje mentalnog zdravlja može pogoršati vaše cjelokupno blagostanje i kvalitetu života. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje. Redovito provjeravajte sami sebe i potražite pomoć ako se osjećate preopterećeno, tjeskobno ili depresivno. Terapija, savjetovanje i grupe za podršku pružaju vrijedne alate i podršku. Prakticirajte brigu o sebi baveći se aktivnostima koje vam donose radost i opuštanje.

12. Odgađanje obaveza

Odgađanje dovodi do stresa, tjeskobe i lošeg upravljanja vremenom. Odgađanje zadataka može stvoriti krug krivnje i pritiska, što utječe na vašu produktivnost i dobrobit. Podijelite zadatke na manje korake koji se mogu kontrolirati i postavite realne rokove. Koristite alate za produktivnost kao što su popisi obaveza, kalendari ili aplikacije kako biste ostali organizirani i na pravom putu.

13. Toksični odnosi

Toksični odnosi crpe vašu energiju i negativno utječu na vaše mentalno zdravlje. Okružite se pozitivnim ljudima pune podrške koji vas podižu i ohrabruju. Identificirajte i postavite granice s osobama koje uzrokuju stres ili negativnost u vašem životu. Učinkovita komunikacija i izražavanje vaših potreba može poboljšati vaše odnose.

OBRATITE PAŽNJU Evo kako prepoznati da je tijelo puno toksina te kako ga očistiti

14. Grickanje iz navike

Grickanje iz dosade ili navike, a ne gladi, dovodi do nepotrebnog unosa kalorija i debljanja. Bezobzirno grickanje često uključuje nezdrave izbore poput čipsa, kolačića ili slatkiša. Držite zdrave grickalice poput voća, orašastih plodova ili jogurta dostupnima i vodite računa o svojim prehrambenim navikama. Obratite pozornost na znakove gladi vašeg tijela i izbjegavajte jesti dok vam pažnju odvlače ekrani.

15. Previše posla

Dugi rad bez pauze dovodi do izgaranja, stresa i problema s fizičkim zdravljem. Kronično preopterećenje može utjecati na vaše mentalno zdravlje i osobne odnose. Dajte prioritet ravnoteži između poslovnog i privatnog života postavljanjem granica, kao što su određeni radni sati i vrijeme pauze. Zakažite redovite stanke za odmor i punjenje te osigurajte vrijeme za opuštanje, hobije i druženje s voljenima, piše msn.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • MOĆNA 25.09.2024.

    Ništa od ovoga . :-)

  • Old Kresoje 25.09.2024.

    Zadovoljan sam imam 15/15

  • moj sin Mirko 25.09.2024.

    Moja žena beba mix 💃

Komentiraj...
Vidi sve komentare