Kadulja, majčina dušica, peršin i kozlac preliveni domaćim maslinovim uljem te “osvježeni” limunovim sokom istaknut će sočnost delikatnog ribljeg mesa, ali i hobotnice, škampa te liganja sa žara. Marinada s koprom i ružmarinom “ojačat” će blagu aromu odrezaka lososa, tune i morskog psa. Ove “osjetljive” ribe prilikom pečenja okrenite samo jedanput da se meso ne bi raspadalo. No ako su tanji od 2,5 centimetra, odreske ne treba okretati. Premažete li ih ostatkom marinade ili uljem, meso će biti sočnije, a time i ukusnije.
PASTRVA U SLANINI I ZAČINSKOM BILJU
Sastojci: 4 pastrve (svaka 25-30 dag), 8 češnjeva usitnjenog češnjaka, jušna žlica maslinova ulja, 8 ploški hamburške slanine, žličica majčine dušice, žličica ružmarina, žličica kadulje
Priprema: Očišćene pastrve složite na papirnati ubrus, osušite, malo zarežite s bočne strane i posolite. Napunite ih smjesom češnjaka i ulja, omotajte hamburškom slaninom i posipajte mješavinom začinskih trava. Prekrijte ih limunovim ploškama i pecite 10-15 minuta uz povremeno okretanje.
HOBOTNICA U UMAKU OD ČEŠNJAKA I PERŠINA
Sastojci: 1,5 hobotnice, kg blitve, češanj češnjaka, 3 g soli, 0,5 dl maslinova ulja, vezica svježeg peršina, 1,2 dl jabučnog octa
Priprema: Očišćenu hobotnicu kuhajte u neposoljenoj vodi u koju ste dodali ocat (razina vode u loncu mora biti u ravnini s mesom) dok ne omekša. Nakon kuhanja hobotnicu ocijedite i pecite s jedne i druge strane dok ne porumeni. Prelijte je umakom od sitno sjeckanog češnjaka, peršina i maslinova ulja te posolite.
JADRANSKI ŠKAMPI U VATRI
Sastojci: 20-ak krupnih škampa, vezica bosiljka, vezica peršina, vezica kozlaca, 5 žlica brendija, 1dl maslinova ulja
Priprema: Škampe operite i osušite pa ih lagano namažite maslinovim uljem te pospite polovicom sitno sjeckanog peršina, bosiljka i kozlaca. Složite škampe povrh žara i pecite 5-6 minuta bez okretanja. Skinite ih s rešetke i prebacite na tavu te prelijte brendijem. Škampe flambirajte.Ukrasite ih začinskim biljem.
LOSOS NA ŽARU SA SVJEŽIM ZAČINIMA
Sastojci: kg lososa, 2 žličice maslinova ulja, 2 žličice limunova soka, žličica soli, 2 režnja češnjaka, 2 žličice svježih listova ružmarina, kapari
Priprema: Losos razrežite na 4 jednaka dijela te premažite mješavinom maslinova ulja, limunova soka, soli, papra, češnjaka i ružmarina. Pecite na srednje zažarenom ugljenu dok se mesno lagano ne počne odvajati od kosti (od 4 do 6 minuta ovisno o debljini ribe). Ako je riba deblja od 2,5 cm, pri pečenju je okrenite. Ukrasite kaparima i peršinom.
TUNJEVINA U UMAKU OD SLANIH SRDELA
Sastojci: kg tunjevine, 10 dag maslaca, 5 slanih srdela, limun, papar, vezica svježeg peršina
Priprema: Odreske tunjevine poprskajte limunovim sokom i ostavite da odstoje oko pola sata. Slane srdele očistite te usitnite vilicom i umješajte u omekšali maslac. Odreske pecite okrećući ih svakih pet minuta. Nakon okretanja premažite ih marinadom. Pecite ih najviše 15 minuta kako bi ostali sočni i mekani. Nakon pečenja prelijte ih umakom od srdela i pospite nasjeckanim peršinom.
SOČNI ODREZAK OD MORSKOG PSA
Sastojci: 4 odreska morskog psa (oko 1,2 kg), 1,5 dl maslinova ulja, vezica sušenog komorača, 3 limuna, sol i papar
Priprema: Kožu odrezaka zasijecite na nekoliko mjesta, a psa marinirajte u marinadi od maslinova ulja, papra i soli i komorača. Prvih nekoliko minuta odreske pecite na jakoj vatri, a zatim na blažoj. Probodite ih vilicom, a ako je suha, odresci su pečeni. Posluženog morskog psa prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.