To je to što me zanima!

Riba je slasnija uz Beatlese, a kava ukusnija uz Pavarottija

Glazba utječe na okus, pa se tako visoki tonovi povezuju s kiselim, "bogati" tonovi sa slatkim, a duboki s gorkim. Osim toga, Mozart poboljšava okus vina
Vidi originalni članak

Glazba utječe na okus hrane i iz određenih namirnica izvlači ono najbolje, potvrdila je studija znanstvenika sa Sveučilišta Oxford. Zvukovi Beatlesa poboljšavaju okus ribe i krumpirića, a uz izvedbu Luciana Pavarottija kava i čokoladni mousse su finiji, piše Daily Mail .

Pavarottijeva izvedba "Nessun Dorma" daje bolji okus čokoladi i kavi:

Riba i krumpirići su slasniji zbog Beatlesa:

Slično djelovanje ima Billie Holiday na puding od bundeve, dok zvukovi španjolske glazbe popraćeni virtuoznom igrom Lionela Messija izvlače najbolje citrusne note iz deserta, ako je sudeći po restoranu u španjolskoj Gironi.

Osim na hranu, glazba pozitivno utječe i na uživanje vina. Osobito Mozartove skladbe.

- Osjet okus nije dominantan u odabiru hrane, već pritom i veliku ulogu imaju uši koje "šapuću" okusnim pupoljcima. Glazba ne može stvoriti okuse u vašim ustima, ali može pojačati određene note - istaknuo je voditelj istraživanja profesor Charles Spence.

Ljudi visoke tonove povezuju s kiselosti,  "bogate" tonove sa slatkim, a duboke s gorkim.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Upala mozga 07.04.2015.

    ja kad jedem cevape...ne cujem nista!!!!!! :)))))

  • BabaPela 07.04.2015.

    o ukusima se ne raspravlja :) svatko voli nešto drugo, ja volim svu hranu al ne svu glazbu... i naravno, stari rock "ide" uz vina i sireve. po meni - Mozart može poboljšat okus jedino "Mozart kocki".

  • PATRICIA 06.04.2015.

    Uz ribu obavezno slušam pjesmu "Ribari" Vinka Coce:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare