To je to što me zanima!

Riba dostojna sultana: Recepti iz raskošnih osmanskih palača

Kuharica Rima Olvera putuje svijetom i otkriva ukusne tajne tradicionalnih jela. Put ju je odveo i u Istanbul, gdje je od kuhara Basrana naučila kako se pripremala riba u palačama za vrijeme velikog Osmanskog carstva
Vidi originalni članak

Kuhar Basran radi u jednom od najluksuznijih restorana u Istanbulu, Perrier. Basran je učio kako jela spremati po tradicionalnim receptima, po kakvim su se spremala jela i za same osmanske sultane. Basran ne razmišlja puno pri pripremi jela, jer omjere začina, tajne i trikove, poznaje kao dlan svoje ruke. Kuharica Olvera s pozitivnim čuđenjem promatrala je kako se priprema punjena riba u Istanbulu, dostojna i nepca sultana.

POGLEDAJTE VIDEO: Basranova tehnika vađenja kostiju i punjenja ribe je lagana i slasna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kuhar Basran kaže da ovakav način pripreme punjene ribe nema nitko drugi u svijetu, a ključni su kuraci dobro izvađene kosti, karamelizacija luka i pinjoli. Osim punjene ribe, Basran je odlučio Rimu Olveru naučiti i receptu za pripremu ribe iverak.

POGLEDAJTE VIDEO: Rima tvrdi da su joj ovi recepti potpuna novost u svijetu kuhanja, iako su prastari

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako su recepti specifični upravo za tursko područje, Rima je davala savjete o pohanju i drugim kuharskim vještinama, koje su jednake posvuda na svijetu. Basran i Rima složili su se kako je za odličan okus važno ovladati kombiniranjem začinima, a pripremajući iverak susreli su se s jednim od najskupljih začina - šafranom. Upravo je šafran ključan element u receptu napravljenom za osmanske sultane.

Riba je sigurno jedna od najzdravijih namirnica, a uz recepte iz Istanbula možete razbiti monotoniju pripreme ribe.

Kliknite na intheboxtv.info za više ovakvih sadržaja.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Hijacinta 01.05.2016.

    Hm, u turskoj kuhinji se grožđice često kombiniraju sa ribom i morskim plodovima, jela sam salatu od hobotnice sa svim začinima kao i u ovom receptu i nije mi se dopalo, preslatko...

  • _Varešak_ 01.05.2016.

    Što joj nisu dali recepte za svinjetinu koju je sultan potajno jeo.

  • LeFemme 01.05.2016.

    Riba, riba, i riba. Na sve načine :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare