Kuhar Basran radi u jednom od najluksuznijih restorana u Istanbulu, Perrier. Basran je učio kako jela spremati po tradicionalnim receptima, po kakvim su se spremala jela i za same osmanske sultane. Basran ne razmišlja puno pri pripremi jela, jer omjere začina, tajne i trikove, poznaje kao dlan svoje ruke. Kuharica Olvera s pozitivnim čuđenjem promatrala je kako se priprema punjena riba u Istanbulu, dostojna i nepca sultana.
POGLEDAJTE VIDEO: Basranova tehnika vađenja kostiju i punjenja ribe je lagana i slasna
Kuhar Basran kaže da ovakav način pripreme punjene ribe nema nitko drugi u svijetu, a ključni su kuraci dobro izvađene kosti, karamelizacija luka i pinjoli. Osim punjene ribe, Basran je odlučio Rimu Olveru naučiti i receptu za pripremu ribe iverak.
POGLEDAJTE VIDEO: Rima tvrdi da su joj ovi recepti potpuna novost u svijetu kuhanja, iako su prastari
Iako su recepti specifični upravo za tursko područje, Rima je davala savjete o pohanju i drugim kuharskim vještinama, koje su jednake posvuda na svijetu. Basran i Rima složili su se kako je za odličan okus važno ovladati kombiniranjem začinima, a pripremajući iverak susreli su se s jednim od najskupljih začina - šafranom. Upravo je šafran ključan element u receptu napravljenom za osmanske sultane.
Riba je sigurno jedna od najzdravijih namirnica, a uz recepte iz Istanbula možete razbiti monotoniju pripreme ribe.
Kliknite na intheboxtv.info za više ovakvih sadržaja.