To je to što me zanima!

Recepti za pet finih jela od leće: Krem juha, zdrave palačinke, složenac, popečci i salata

Od leće možete raditi sve i svašta pa čak i slane palačinke koje idu odlično uz krastavce i jogurt. Tu je i ideja za miješanu salatu u koju ide kuhana leća, ali možete staviti i onu iz konzerve pa će biti brže gotova
Vidi originalni članak

Ukoliko vam je ponestalo ideja što skuhati, posegnite za lećom pa napravite odlične obroke koji će oduševiti cijelu obitelj. Leća je mahunarka bogata vlaknima, vitaminima i mineralima koju biste trebali redovito unositi u organizam.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Donosimo vam pet ideja što napraviti s njom:

Salata od leće, graha i mladog špinata

Sastojci:

  • 100 g suhe smeđe, zelene ili crvene leće
  • 100 g suhog graha
  • nekoliko rajčica, grubo nasjeckanih
  • šaka zelenih ili crnih maslina, grubo nasjeckanih
  • šaka svježeg peršina, natrganog 
  • 80 g mladog špinata, zelene salate ili radiča

Za preljev - pomiješajte sve sastojke:

  • 1 veći češanj češnjaka, zgnječen ili nariban
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 130 ml maslinovog ulja
  • 1 limun, korica i sok

Priprema:

Grah i leću namočite preko noći pa skuhajte. Potom u velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte sve sastojke za salatu pa to prelijte preljevom, a po želji možete dodati i hrskave kockice prepečenog kruha.

Palačinke od leće

Sastojci:

  • 150 g crvene leće, namočene u hladnoj vodi preko noći
  • 1 žlica brašna od slanutka
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • 75 g grčkog jogurta
  • šaka grubo nasjeckanog svježeg korijandera
  • 2 mlada luka, grubo nasjeckana
  • suncokretovo ulje, za prženje
  • za posluživanje: Chutney umak (pikantni slatko kiseli umak podrijetlom iz Indije) ili kiseli krastavci i grčki jogurt

Priprema:

Napravite tijesto tako da leću isperete i ocijedite pa stavite u blender zajedno sa 155 ml vode, brašnom od slanutka, kuminom, korijanderom, kurkumom, čilijem u prahu, soli, praškom za pecivo i jogurtom. Izradite to tako da dobijete glatku smjesu. Prebacite je u veću posudu pa u to umiješajte svježi korijander i mladi luk. 

LAGAN ZA PRIPREMU Recept za sočan i ukusan kolač od jabuka, oraha i suhog voća

Pecite palačinke na srednje jakoj vatri na tavi koja ima neprianjajuće dno - malo je premažite uljem. Palačinke neka budu manjeg promjera od klasičnih i računajte da će biti nešto deblje. Pecite ih dvije, tri minute sa svake strane. 

Poslužite ih dok su još tople uz jogurt i kisele krastavce ili Chutney umak.

Krem juha 

Sastojci: 

  • 1 i pol šalice zelene leće
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 mrkve
  • 1 manja tikvica
  • 220 g mladog špinata
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 450 ml pilećeg temeljca
  • 450 g pelata
  • malo svježeg bosiljka
  • po pola žličice sušenog timijana i origana
  • po prstohvat soli i papra
  • žlica limunova soka

Priprema:

Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.

Složenac od leće i batata

Sastojci:

Za donji sloj: 

  • 2 glavice luka, sitno nasjeckane
  • 2 mrkve, sitno nasjeckane
  • 2 štapića celera, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 200 ml crnog vina 
  • malo svježih listova majčine dušice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice vinskog octa
  • 800 g konzervirane kuhane zelene leće, ocijeđene
  • 400 g može sjeckane rajčice

Za gornji sloj:

  • 1 kg slatkog krumpira (batat), oguljenog i narezanog
  • 30 g veganskog margarina
  • 2 žličice mljevene gorušice
  • 2 žlice nekog biljnog mlijeka (zobeno, rižino,sojino...)
  • 2 žličice sjemenki bundeve
  • sol i papar

Priprema:

Stavite luk, mrkvu, celer i maslinovo ulje u veliku tavu ili wok. Kuhajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 min dok povrće ne omekša. Potom dodajte češnjak i pržite još minutu. Ulijte vino i kuhajte oko 2 minute dok većina vina ne ispari, a svi sastojci se odlijepe od tave.

Dodajte majčinu dušicu, pire od rajčice, sojin umak, šećer i ocat pa promiješajte da se dobro sjedini. Dodajte potom leću, sjeckane rajčice i 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri 10 do 12 minuta dok tekućina ne ispari i jelo postane gusto.

KAO PJENA OD BJELANJAKA Jeftina zamjena za jaja koju svi imaju doma, a donosimo vam i 13 odličnih veganskih recepata

Dok se to krčka napravite gornji sloj. Zakuhajte u loncu vodu pa ubacite slatki krumpir i kuhajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite pa dodajte margarin, gorušicu, mlijeko, sol i papar te izradite tako da dobijete fini pire.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ona grije, složite u protvan (dimenzija otprilike 25x20x7cm) najprije povrće dinstano s vinom pa na to rasporedite pire.

Na kraju posipajte bundevinim sjemenkama i pecite 30 do 35 minuta dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ostavite da se kratko ohladi pa ju poslužite.

Popečci od leće i povrća

  • 250 ml kuhane riže 
  • 250 ml kuhane smeđe leće
  • 2 jaja
  • 2 naribane mrkve
  • 300 g krušnih mrvica
  • 100 g mljevenog kikirikija
  • 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja 
  • 2 žličice soli i malo papra
  • malo naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Sve sastojke dobro pomiješajte pa napravite popečke. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Na protvan stavite masni papir, poslažite popečke i pecite ih dok ne porumene. Potom ih izvadite i pržite kratko na vrućem ulju dok ne dobiju hrskavu koricu. Poslužite uz omiljene umake, pire krumpir, salatu, povrće...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare