Ukoliko vam je ponestalo ideja što skuhati, posegnite za lećom pa napravite odlične obroke koji će oduševiti cijelu obitelj. Leća je mahunarka bogata vlaknima, vitaminima i mineralima koju biste trebali redovito unositi u organizam.
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:
Donosimo vam pet ideja što napraviti s njom:
Salata od leće, graha i mladog špinata
Sastojci:
- 100 g suhe smeđe, zelene ili crvene leće
- 100 g suhog graha
- nekoliko rajčica, grubo nasjeckanih
- šaka zelenih ili crnih maslina, grubo nasjeckanih
- šaka svježeg peršina, natrganog
- 80 g mladog špinata, zelene salate ili radiča
Za preljev - pomiješajte sve sastojke:
- 1 veći češanj češnjaka, zgnječen ili nariban
- 1 žličica čilija u prahu
- 130 ml maslinovog ulja
- 1 limun, korica i sok
Priprema:
Grah i leću namočite preko noći pa skuhajte. Potom u velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte sve sastojke za salatu pa to prelijte preljevom, a po želji možete dodati i hrskave kockice prepečenog kruha.
Palačinke od leće
Sastojci:
- 150 g crvene leće, namočene u hladnoj vodi preko noći
- 1 žlica brašna od slanutka
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica soli
- pola žličice praška za pecivo
- 75 g grčkog jogurta
- šaka grubo nasjeckanog svježeg korijandera
- 2 mlada luka, grubo nasjeckana
- suncokretovo ulje, za prženje
- za posluživanje: Chutney umak (pikantni slatko kiseli umak podrijetlom iz Indije) ili kiseli krastavci i grčki jogurt
Priprema:
Napravite tijesto tako da leću isperete i ocijedite pa stavite u blender zajedno sa 155 ml vode, brašnom od slanutka, kuminom, korijanderom, kurkumom, čilijem u prahu, soli, praškom za pecivo i jogurtom. Izradite to tako da dobijete glatku smjesu. Prebacite je u veću posudu pa u to umiješajte svježi korijander i mladi luk.
Pecite palačinke na srednje jakoj vatri na tavi koja ima neprianjajuće dno - malo je premažite uljem. Palačinke neka budu manjeg promjera od klasičnih i računajte da će biti nešto deblje. Pecite ih dvije, tri minute sa svake strane.
Poslužite ih dok su još tople uz jogurt i kisele krastavce ili Chutney umak.
Krem juha
Sastojci:
- 1 i pol šalice zelene leće
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 mrkve
- 1 manja tikvica
- 220 g mladog špinata
- 1 luk
- 4 češnja češnjaka
- 450 ml pilećeg temeljca
- 450 g pelata
- malo svježeg bosiljka
- po pola žličice sušenog timijana i origana
- po prstohvat soli i papra
- žlica limunova soka
Priprema:
Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.
Složenac od leće i batata
Sastojci:
Za donji sloj:
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 2 mrkve, sitno nasjeckane
- 2 štapića celera, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 200 ml crnog vina
- malo svježih listova majčine dušice
- 2 žlice pirea od rajčice
- 2 žlice soja umaka
- 2 žličice šećera
- 2 žličice vinskog octa
- 800 g konzervirane kuhane zelene leće, ocijeđene
- 400 g može sjeckane rajčice
Za gornji sloj:
- 1 kg slatkog krumpira (batat), oguljenog i narezanog
- 30 g veganskog margarina
- 2 žličice mljevene gorušice
- 2 žlice nekog biljnog mlijeka (zobeno, rižino,sojino...)
- 2 žličice sjemenki bundeve
- sol i papar
Priprema:
Stavite luk, mrkvu, celer i maslinovo ulje u veliku tavu ili wok. Kuhajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 min dok povrće ne omekša. Potom dodajte češnjak i pržite još minutu. Ulijte vino i kuhajte oko 2 minute dok većina vina ne ispari, a svi sastojci se odlijepe od tave.
Dodajte majčinu dušicu, pire od rajčice, sojin umak, šećer i ocat pa promiješajte da se dobro sjedini. Dodajte potom leću, sjeckane rajčice i 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri 10 do 12 minuta dok tekućina ne ispari i jelo postane gusto.
Dok se to krčka napravite gornji sloj. Zakuhajte u loncu vodu pa ubacite slatki krumpir i kuhajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite pa dodajte margarin, gorušicu, mlijeko, sol i papar te izradite tako da dobijete fini pire.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ona grije, složite u protvan (dimenzija otprilike 25x20x7cm) najprije povrće dinstano s vinom pa na to rasporedite pire.
Na kraju posipajte bundevinim sjemenkama i pecite 30 do 35 minuta dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ostavite da se kratko ohladi pa ju poslužite.
Popečci od leće i povrća
- 250 ml kuhane riže
- 250 ml kuhane smeđe leće
- 2 jaja
- 2 naribane mrkve
- 300 g krušnih mrvica
- 100 g mljevenog kikirikija
- 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja
- 2 žličice soli i malo papra
- malo naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
Sve sastojke dobro pomiješajte pa napravite popečke. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Na protvan stavite masni papir, poslažite popečke i pecite ih dok ne porumene. Potom ih izvadite i pržite kratko na vrućem ulju dok ne dobiju hrskavu koricu. Poslužite uz omiljene umake, pire krumpir, salatu, povrće...