1. Mornarski brudet
Sastojci:
- 1 kg miješane morske ribe po želji, primjerice oslića (može i zamrznuti fileti)
- 2 luka
- 500 g krumpira
- 200 g rajčica ili pelata
- 5 češnjeva češnjaka
- 2 dl bijelog vina
- vezica peršina
- maslinovo ulje
- sol, papar, lovorov list
Priprema:
Sjeckani luk i češnjak popirjajte na maslinovom ulju, dodajte sjeckane rajčice i peršin. Kad se umak zgusne, dodajte komade fileta ribe i ploške krumpira.
Zalijte vodom da sve prekrije, pustite da zakuha i dodajte bijelo vino i lovorov list, posolite i popaprite. Pustite da se krčka dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta.
2. Brzi štrukli
Sastojci:
Tijesto:
- 1/2 kg glatkog brašna
- malo soli
- 0,5 dl ulja
Punjenje:
- 1/2 kg svježeg sira
- malo soli i malo ulja
Za posipanje: maslac, krušne mrvice
Priprema:
Od brašna soli, ulja i oko 3 dl mlake vode zamijesite tijesto. Podijelite na dva dijela. Pobrašnite dasku za razvlačenje tijesta i razvucite ga na tanko valjkom.
Namažite polovicom smjese svježeg sira pomiješanog s uljem i solju, rubove ostavite prazne. Rolajte tijesto i kada dobijete rolu, na krajevima pričvrstite tijesto kako punjenje ne bi curilo.
Pritisnite prstima kako biste napravili rubove između štrukli, pazite da su jednake duljine pa ih odvojite nožem. Napravite isto s drugim dijelom tijesta i sira.
Stavite ih u kipuću vodu i neka kuhaju 20 minuta na jakoj vatri. Po potrebi ih okrenite i vratite u vodu žlicom ako isplivaju.
Polijte otopljenim maslacem i posipajte krušnim mrvicama ili nadjevom po želji.
3. Dalmatinska rožata
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 300 g šećera
- 2 vrećice Vanilin šećera
- 7 jaja + 2 žumanjka
- limun
- maslac
Karamel: 200 g šećera
Priprema:
Skuhajte mlijeko, šećer, vanilin šećer i malo ribane limunove korice te ohladite. Istucite ih i izmiješajte s mlijekom. Manje kalupe premažite maslacom i ulijte smjesu. Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite na 180°C oko 20 minuta.
Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlosmeđe boje. Šećer zalijte s 2 dl vode i kuhajte dok se ne reducira na pola.
Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, pa prelijte umakom od karamela.
4. Istarski fuži s tartufima i pršutom
Sastojci: 500 g fuža
- 100 g maslaca
- 80 g konzerviranih tartufa
- 50 g pršuta
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- ribani tvrdi sir, sol, papar
Priprema:
Istarske fuže ili drugu tjesteninu po želji skuhajte u slanoj vodi. Na maslacu popirjajte tartufe i pršut narezan na trakice, dodajte vrhnje za kuhanje, parmezan, posolite, popaprite i prokuhajte.
Umiješajte kuhane fuže i pospite ribanim tvrdim sirom. Po želji možete posipati s još nasjeckanih tartufa.
5. Krpice sa zeljem
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 1/2 kg krpica (ili druge tjestenine po želji)
- ulje
- 1 luk
- 1/2 žličice šećera
- sol, svježe mljeveni papar
Priprema:
Nasjeckajte luk i popirjajte ga na ulju. Dodajte pola žličice šećera i pirjajte dok ne omekša i malo se zazlati. U međuvremenu narežite kupus i dodajte ga luku pa posolite.
Krpice skuhajte al dente. Procijedite i kad se krpice zazlate pomiješajte sve zajedno, posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.
Po želji možete dodati i ribanog parmezana dok je vruće. Ovo jelo možete jesti samostalno ili kao prilog mesu.
6. Maneštra od mahuna i graha
Sastojci:
- 1 luk
- 2 mrkve
- 300 g mahuna
- 200 g pelata
- 1 krumpir
- konzerva graha
- sjeckani peršin, sol, papar, mljevena crvena paprika
Priprema:
Luk popržite na ulju, dodajte mrkvu narezanu na kolutove, krumpir na kockice i mahune. Pirjajte pet minuta pa prelijte vodom i ostavite da kuha 15 minuta. Dodajte sol, papar, malo crvene paprike, sjeckani peršin i pelate pa sve kuhajte još pet minuta.
Dodajte ocijeđeni grah iz konzerve i kuhajte još nekoliko minuta. Po želji možete dodati noklice ili sitnu tjesteninu.
7. Soparnik (pita od blitve)
Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 žlice maslinova ulja
- 1/2 žličice soli, voda
Nadjev:
- 1 kg blitve
- mladi luk
- vezica peršina
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
Listove blitve operite i narežite na trakice. Dodajte im sjeckani mladi luk i peršin, posolite i prelijte maslinovim uljem. Promiješajte i stavite na stranu.
Za tijesto prosijte brašno i malo soli, dodajte dvije žlice maslinova ulja, oko 2 dl vode i mikserom umijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu dasku, podijelite na dvije polovice i izvaljajte u oblik kruga.
Lim za pečenje posipajte brašnom i prebacite prvi dio tijesta, nadjenite mješavinom povrća i preklopite drugom polovicom tijesta. Rubove tijesta spojite.
Pecite na 200°C oko 20 minuta pa premažite mješavinom maslinova ulja i sjeckanog češnjaka. Pitu možete poslužiti i uz pršut i sir.
8. Jabuke u šlafroku
Sastojci:
- 500 g jabuka
- 1 jaje
- 250 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- suncokretovo ulje
- šećer u prahu i cimet za posipanje
Priprema:
Jabuke ogulite, očistite i narežite na deblje kolutove ili kriške željene veličine. Pomiješajte jaje, mlijeko i brašno u smjesu gušću nego za palačinke.
Jabuke umočite u smjesu i ispecite na ulju. Ocijedite na ubrusu. Pospite šećerom u prahu i cimetom. Ljetnu varijantu ovog jednostavnog deserta možete poslužiti sa šlagom ili sladoledom po želji.
9. Dagnje na buzaru
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica krušnih mrvica
- 2 dl bijelog vina
- sol, svježe mljeveni papar, vezica peršina
Priprema:
Dagnje isperite i ocijedite. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko popržite. Na začine dodajte dagnje, promiješajte, zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i kuhajte 15-ak min.
10. Crvena buzara sa škampima
Sastojci:
- 1 kg škampa
- maslinovo ulje
- 2 luka
- 3 češnja češnjaka
- svježi peršin
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 dl bijelog vina
- žlica krušnih mrvica
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite sjeckani luk pa dodajte sjeckani češnjak i peršin. Ulijte pasiranu rajčicu i dodajte krušne mrvice. Zalijte s oko 2 dl vode i pirjajte nekoliko minuta.
Dodajte škampe i podlijte bijelim vinom pa kuhajte poklopljeno 20-ak minuta. Poslužite s kruhom.