Preporuka je da se ljeti izbjegava pržena hrana jer je vrlo kalorična. Bolji izbor je povrće, meso ili riba s roštilja. Poželjno je smanjiti i unos namirnica bogatih mastima...
Vidi originalni članak
Povrće bi trebalo činiti osnovu prehrane ljudi s dijabetesom tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Pritom se neškrobno povrće, poput osvježavajuće rajčice, paprike svih boja, krastavaca ili tikvica, može konzumirati u neograničenim količinama, a kako ga možete ukomponirati u različita lagana jela i ljetne salate, može biti odlična osnova prehrane. Poželjno je i sezonsko škrobno povrće, poput krumpira, kukuruza i graška, no treba imati na umu kako ovo povrće ima povećani sadržaj ugljikohidrata i time različit utjecaj na glikemiju u usporedbi s neškrobnim povrćem, kaže Tihana Šadek, mag. nutricionizma, koja je pripremila dio savjeta i recepata koje su nam ustupili u Zagrebačkom dijabetičkom društvu.