Francuska salata
Sastojci:
- 350 g krastavci, kiseli
- 250 g grašak zeleni, u zrnu
- 350 g krumpir, zreli
- 3 kom jaje kokošje (cijelo)
- 1 kom jabuka (cijela)
- 200 g majoneza
- 1 kom vrhnje kiselo (20% masti)
- 1 kom jogurt (3.2% masti)
- 1 mala žlica
- senf
- sol
- papar
- svježe mljeveni papar
- 350 g grašak zeleni (smrznuti)
- 200 g mrkva, crvena
Priprema:
Odvojeno skuhati smrznuto povrće, krumpir (u slanoj vodi), mrkvu i jaja. Sve sastojke sitno nasjeckati i promiješati. Na kraju dodati majonezu, jogurt, vrhnje, senf. Po potrebi posoliti i popapriti.
Ruska salata
Sastojci:
- 3 kom krumpir, zreli
- 160 g mahune zelene (mlade)
- 3 kom mrkva, crvena
- 120 g salata, zelena
- 200 g grašak zeleni, u zrnu
- 150 g kukuruz u slanoj vodi
- 200 g kuhana šunka
- 4 kom repa, bijela
- 200 g krastavci, kiseli
- 2 žlica kapari
- 100 g gouda punomasni
- 10 kom masline, zelene, slane konzervirane
- 3 kom kuhano jaje
- sol
- 4 kom jaje kokošje (cijelo)
- svježe mljeveni papar
- ulje kukuruzno
- vrhnje kiselo (12% masti)
- limunov sok
- 2 mala žlica majoneza
- 1 mala žlica senf
Priprema:
Mrkvu i krumpir ogulite i zajedno s graškom skuhajte na pari ili u posoljenoj vodi. Sve sastojke narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte narezanu šunku, kisele krastavce, sir i jaja s kiselim vrhnjem, majonezom i senfom.
Dodajte ohlađeno i dobro ocijeđeno povrće. Posolite, popaprite i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom po ukusu. Dobro promiješajte i ostavite salatu u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja.
*Recepti su preuzeti sa portala Gastro.hr.
VIDI OVO! HOROSKOP: Svaki horoskopski znak ima svoju novogodišnju odluku, koja je Vaša?