Ova tradicionalna hrvatska slastica s juga može se raditi na niz načina, s jogurtom, bananama, ali i raznim preljevima. Svi je vole jer je vrlo ukusna - i djeca i odrasli. Iako se radi u vrijeme blagdana, činjenica je da je uvijek dobrodošla. Donosimo 2 verzije recepta.
Veganske fritule sa šećerom kokosovog cvijeta
Sastojci:
- 500 grama pšeničnog glatkog brašna (ili mix pšenično + zobeno / pšenično + pirovo)
- 1 dl sojinog mlijeka (toplo)
- 4 žlice šećera kokosovog cvijeta
- 2 dl tople vode
- 1 kocka kvasca
- 2 žlice ulja
- Žličica korice limuna
- Žličica korice naranče
- Prstohvat himalajske soli
- Kokosovo ulje za prženje
POGLEDAJTE VIDEO:
Priprema:
Pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer te sve samo posipajte s malo brašna i ostavite na toplom 5-10 minuta. U drugu zdjelu pomiješajte brašno, šećer, sol i vodu te lagano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu (gušće od smjese za palačinke). Umiješajte nadignuti kvasac, a potom i ostale sastojke - ulje, koricu te sve sjedinite.
Na tavi rastopite kokosovo ulje za prženje i malom žličicom vadite smjesu za fritule i stavljajte na ulje. Pržite dok ne posmeđe. Možete ih posipati vanili šećerom, a u smjesu slobodno ubacite grožđice i ostale sušene slatke bobice pa čak i malo naribane jabuke.
Klasične veganske fritule
Sastojci:
- 500 g bijelog brašna T550
- 1 dcl toplog sojinog mlijeka
- 1 kocka kvasca
- 4 žlice šećera
- 2 dcl tople vode
- 2 žlice rakije
- 2 žlice običnog ulja
- korica limuna i naranče, malo soli
- ulje za prženje
Priprema:
Kvasac, toplo mlijeko i šećer stavite da bubri i pospite ga brašnom. Ostavite 5 minuta na toplom. Brašno, šećer, sol i vodu lagano miješajte te kada se stvori smjesa gušća nego za palačinke, dodajte nabubreni kvasac te dobro promiješajte.
U smjesu dodajte ulje, rakiju i naribanu koricu, te opet smjesu sjedinite kao za palačinke, samo gušće. U zagrijano ulje na malu žličicu ubacujte lagano smjesu. Okrećite sa svih strana dok ne porumene, potom izvadite na ubrus da bi se upilo ulje iz fritula. Nakon što su gotove možete ih posuti vanili šećerom.