To je to što me zanima!

Recepti za fine veganske fritule

Ova tradicionalna slastica koju je lako napraviti kod kuće dolazi i u varijanti koju vole vegani. Jednako je jednostavna i fina, radi se promjeni u nekim sastojcima
Vidi originalni članak

Ova tradicionalna hrvatska slastica s juga može se raditi na niz načina, s jogurtom, bananama, ali i raznim preljevima. Svi je vole jer je vrlo ukusna - i djeca i odrasli. Iako se radi u vrijeme blagdana, činjenica je da je uvijek dobrodošla. Donosimo 2 verzije recepta.

Veganske fritule sa šećerom kokosovog cvijeta

Sastojci:

  • 500 grama pšeničnog glatkog brašna (ili mix pšenično + zobeno / pšenično + pirovo)
  • 1 dl sojinog mlijeka (toplo)
  • 4 žlice šećera kokosovog cvijeta
  • 2 dl tople vode
  • 1 kocka kvasca
  • 2 žlice ulja
  • Žličica korice limuna
  • Žličica korice naranče
  • Prstohvat himalajske soli
  • Kokosovo ulje za prženje

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priprema: 

Pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer te sve samo posipajte s malo brašna i ostavite na toplom 5-10 minuta. U drugu zdjelu pomiješajte brašno, šećer, sol i vodu te lagano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu (gušće od smjese za palačinke). Umiješajte nadignuti kvasac, a potom i ostale sastojke - ulje, koricu te sve sjedinite.

Na tavi rastopite kokosovo ulje za prženje i malom žličicom vadite smjesu za fritule i stavljajte na ulje. Pržite dok ne posmeđe. Možete ih posipati vanili šećerom, a u smjesu slobodno ubacite grožđice i ostale sušene slatke bobice pa čak i malo naribane jabuke.

SAVJETI ZA RODITELJE Evo kako potaknuti dijete da jede više voća i povrća, zdravih žitarica te orašastih plodova

Klasične veganske fritule

Sastojci:

  • 500 g bijelog brašna T550
  • 1 dcl toplog sojinog mlijeka
  • 1 kocka kvasca
  • 4 žlice šećera
  • 2 dcl tople vode
  • 2 žlice rakije
  • 2 žlice običnog ulja
  • korica limuna i naranče, malo soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Kvasac, toplo mlijeko i šećer stavite da bubri i pospite ga brašnom. Ostavite 5 minuta na toplom. Brašno, šećer, sol i vodu lagano miješajte te kada se stvori smjesa gušća nego za palačinke, dodajte nabubreni kvasac te dobro promiješajte.

EKO SAVJET Ne bacajte hranu: Od ostataka uzgojite novo povrće u teglici

U smjesu dodajte ulje, rakiju i naribanu koricu, te opet smjesu sjedinite kao za palačinke, samo gušće. U zagrijano ulje na malu žličicu ubacujte lagano smjesu. Okrećite sa svih strana dok ne porumene, potom izvadite na ubrus da bi se upilo ulje iz fritula. Nakon što su gotove možete ih posuti vanili šećerom.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • mars7 23.05.2024.

    obpzavam fritule

  • 22.05.2024.

    Danas vise nitko ne stavlja grozdjice

Komentiraj...
Vidi sve komentare