Maleni, često ukrasni zalogaji vuku porijeklo riječi iz francuskog, pa tako kanape zapravo potječe od riječi za fotelju, jer komad slane hrane sjedi na kruhu kao što je čovjek na kauču. Idealni su za predjelo ili brzinski zalogaj tijekom druženja, a odlični su i na tulumima 'za pod zub'. Donosimo pet recepata za novogodišnje kanapee koje možete jednostavno složiti kod kuće i oduševiti goste.
POGLEDAJTE VIDEO:
POGLEDAJTE VIDEO: Bučan sasvim iskreno o putovanjima
1. Srca od tikve s kozicama
Sastojci:
- 1 velika tikva po izboru
- Krastavac
- 250 g pakiranje kozica
- 250 g svježeg sira
- prstohvat soli
Priprema:
Ispecite tikvu u šnitama od okvirno 1 cm na protvanu s malo ulja, pa izbušite s kalupima za kolače u obliku srca svaku šnitu. Na nju žlicom dodajte svježeg sira, krastavac nasjeckan vrlo sitno i jednu pečen kozicu na vrh.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako na klaviru zvuči Šaban Šaulić
2. Slani keksić s rajčicom, sirom i šunkom
Sastojci:
- 2 x 90 g paketa šunke po izboru
- 2 x 90 g paketa sira po izboru
- 240 g cherry rajčice
- paket slanih krekera
Priprema:
Izrežite sir u kocke malo manje od krekera, pa ga položite na njega. Šnitu šunke presavinite prvo na pola, pa zatim na četvrtinu i stavite ju tako savijenu na sir. Na nju stavite cherry rajčicu, i sve komponente probodite čačkalicom. Kanape ukrasite listom bosiljka ili matovilca i poslužite uz umak po izboru.
3. Rolice sa šunkom i mozzarellom
Sastojci:
- 2 x 90 g paketa šunke po izboru (treba vam ukupno 16 kriški)
- Rukola pakiranje od 50 g
- Mini mozzarella pakiranje od 150 g
- 240 g cherry rajčice
- 1 žlica glazure od balzamičnog octa
Priprema:
Položite šnitu šunke na dasku, dodajte nekoliko listića rukole, kuglicu mozzarelle i rajčicu, začinite i zarolajte. Ponovite sa svim kriškama šunke.
Stavite na tanjur preliven balzamičnom glazurom i poslužite odmah ili ohladite nekoliko sati.
4. Sushi od tikvica s lososom i sirom
Sastojci:
- 100 g krem sira
- 100 g svježeg sira
- Pola limuna, sok i korica
- 2 srednje tikvice
- 60 g dimljenog lososa
- 5 g svježeg vlasca, dužine pet cm
Priprema:
Pomiješajte krem sir, svježi sir i limunov sok i koricu. Začinite solju i paprom. Gulilicom ogulite tikvice na trakice. Natapkajte kuhinjskim papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vode. Komad tikvice i smjesu umotajte u rolicu od tri cm, učvrstite čačkalicom i stavite na tanjur za posluživanje. Ponovite s preostalim trakicama.
3. Keksići s parmezanom i sjemenkama
Sastojci:
- 100 g običnog brašna
- 100 g neslanog maslaca
- Prstohvat soli
- Prstohvat kajenskog papra
- 100 g parmezana, sitno naribanog
- 1 jaje, umućeno, za glazuru
- 1 žlica sjemenki maka
- 1 žlica sjemenki sezama
- 2 lima za pečenje, obložena papirom za pečenje
Postavite pećnicu na 180°C stupnjeva. Brašno, maslac, sol i kajenski papar uspite u blender i dodajte većinu parmezana. Miksajte dok se sastojci ne povežu – ako vam se čini da je tijesto jako mekano, zamotajte ga u vrećicu za zamrzavanje i ohladite u hladnjaku dok ne bude dovoljno čvrsto za rukovanje.
Tijesto tanko razvaljajte, izrežite na pravokutnike veličine 3 x 7 cm i stavite na lim za pečenje. Ohladite 10 minuta prije pečenja.
Premažite glazurom od jaja i svaki keksić pospite sjemenkama. Pecite kekse 10-15 minuta, dok ne porumene. Po potrebi mijenjajte tepsije u pećnici.
Izvadite keksiće iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na limu nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Čuvajte ih do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.