Čokoladna torta s orasima i đumbirom
Sastojci: 6 jaja, 200 g šećera, 250 g oraha, 2 žlice krušnih mrvica, 1/2 žličice đumbira, za kremu: 4 jaja, 250 g šećera, 5 rebara čokolade, 250 g maslaca, limunov sok
Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, dok drveni štapić izađe suh iz tijesta.
Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer izmiješajte, stavite ih na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte.
U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješani maslac i limunov sok. Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom, te poklopite. Izvana je također premažite kremom.
Fini minjoni s orasima
Sastojci: 180 g šećera, 4 jaja, 80 g oraha, 2 žlice mrvica, vanilin-šećer, 1/2 vrećice praška za pecivo, 120 g maslaca, rum, 1/2 mlijeka, 300 g bijele čokolade, 200 ml slatkog vrhnja
Priprema: Miješajte šećer, žumanjke i vanilin šećer dok ne pobijele i smjesa ne postane pjenasta. Dodajte smjesi jaja i šećera, 60 grama mljevenih oraha, mrvice, prašak za pecivo i čvrst snijeg od bjelanjaka.
Izlijte smjesu u lim za pečenje premazan maslacem i posipan brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Za kremu zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte mu 100 g šećera i 20 grama samljevenih oraha. Prokuhajte i maknite na stranu. Kad se ohladi, primiješajte pjenasto izmiješan maslac.
Ohlađen kolač prepolovite, jednu polovicu premažite kremom. Poklopite drugom polovicom i narežite na kocke. Bijelu čokoladu otopite na pari i primiješajte joj vruće slatko vrhnje i dobro izmiješajte. U glazuru umočite svaku kockicu i ukrasite polovicom oraha.
Pita s kruškama i orasima
Sastojci: 80 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 80 g čokolade u prahu, 3 žumanjka, 1 jaje, limun, 60 g mljevenih oraha, 2 žlice rezanih oraha, 80 g glatkog brašna, žličica praška za pecivo, 3 bjelanjka, prstohvat soli, 250 g krušaka
Priprema: Opranim kruškama ogulite koru, prerežite ih na četiri dijela, i izvadite im sjemenke. Pećnicu ugrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za torte premažite maslacem i posipajte ga brašnom.
Brašno, prašak za pecivo i čokoladu u prahu prosijte kroz sito i pomiješajte ih s mljevenim i rezanim orasima. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih u čvrst snijeg.
Zapjenite maslac sobne temperature i dodajte mu pomalo šećer u prahu, jaje, žumanjak po žumanjak i svježe naribanu koricu neprskana limuna, pa primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka.
Tijesto izlijte u kalup, poravnajte površinu, kruške lagano i ravnomjerno utisnite u tijesto i pecite 20 minuta.