Fuliranje na moru svoje prvo izdanje predstavlja s moćnim glazbenim, ali i gastro line up-om. Održava se u The Garden Resortu u Tisnom od 1. do 4. kolovoza, a osim 12 sjajnih bendova i glazbenika popis gastro headlinera jednako je moćan. Tako će publika Fuliranja na moru guštati u delicijama vrsnih dalmatinskih konoba i chefova.
Konobu Boba predstavit će njen chef Vjeko Bašić, kojeg je 2018. godine prestižni svjetski poznati vodič Gault&Millau proglasio Chefom godine. Na „to eat“ listu obavezno treba staviti njegove arancine od sušene ribe i šalšu od pomidora.
Ante Božikov, chef poznate kornatske konobe Opat, kuhao je za brojna slavna i zahtjevna svjetska nepca pa ne treba sumnjati da će i Fuliranti u Tisnom guštati u njegovoj focacci s maslinama, sabljarkom, mariniranim koromačem i dressingom od gorušice i agruma.
Ljubitelji ribljeg menija ne bi smjeli preskočiti ni deliciju restorana Prova koji će samo za publiku Fuliranja na moru servirati 'Šampjera na kraju sela s finom kremom od ljubičastog batata'.
Za one koji ribu radije vide u moru nego na stolu, konoba Tereža će servirati 'kornatsku janjetinu s bižima', tradicionalno jelo ovoga kraja, a najpoznatiji čuvar gastro tradicije skradinskoga kraja, Ante Pižić, pripremat će posebnu gastro atrakciju - autentični skradinski rižot, kojeg je u planetarno popularnoj seriji 'No Reservations' globalno promovirao i Anthony Bourdain.
Fuliranje, pa ni ono „na moru“ ne može proći bez sjajne ponude burgera, a za nju će se u Tisnom pobrinuti chef Marko Palfi iz Gardena. Brojna gladna usta i oči uživat će i u njegovim gastro kombinacijama s piletinom i svinjetinom, a posebnu pažnju posvetit će i vege gurmanima za koje će kreirati vege delicije, kojima će dodati paletu svih boja i okusa zdravih smoothieja.
Fuliranje na moru, osim četverodnevnih, festivalskih, nudi i jednodnevne ulaznice. Pretprodajne cijene od 430 kuna za festivalsku, tj. 130 kuna za jednodnevnu ulaznicu vrijede do 1.8., a potom rastu na 480 kuna, tj. 160 kuna.
Arancini od sušene ribe i šalša od pomidora - konoba Boba
SASTOJCI: 700 g suhe ribe, 150 g kapule, 70 g češnjaka, 200 ml maslinovog ulja, čajna žličica koncentrata od rajčice, sol, papar, 200 ml polusuhog vina, riblji temeljac, 200 g riže peršin, timijan, bosiljak, 1000 g pomidore (šljivarice)
PRIPREMA: Namočite suhu ribu (morski pas, tabinja, oslić) preko noći. Nakon toga blanširajte u kipućoj vodi. Odvojite meso od kostiju. Na maslinovom ulju zažutite ljutiku, dodajte suhu ribu i koncentrat od rajčice te malo krumpira na kockice, podlijte ribljim temeljcem, posolite i popaprite pa kuhajte pola sata. Pri kraju dodajte polusuho vino.
Kornatska janjetina s bižima - konoba Tereža
PRIPREMA: Dinstajte luk dok malo ne umre (ne požuti). Onda mu dodajte meso. Meso dinstajte s lukom, potom dodajte biže i malo rajčice. Začinite solju, paprom, lovorom i ružmarinom. Sve kuhajte oko sat, sati i pol.
Poke bowl - toplo/hladna salata by: Marko Palfi, Garden Bar&Kitchen
SASTOJCI: 400 g svježe tune, svježi chilli, 10 g đumbira, 2 režnja češnjaka, 40 ml soja sosa, 10 ml rižinog octa, 120 ml sezamovog ulja, 50 g sezama, 200 g mladog luka, 100 g basmati riže, 2 avokada, 200 g klica graška, 200 g mrkve, 200 g rotkvica
RECEPT: Narežite svježi file tune na kockice 1/2 cm x 1/2 cm, stavite u blender đumbir, chilli, češnjak, soja sos, ulje sezama, rižin ocat, izblendajte u marinadu, začinite kockice tune, dodajte sitno sjeckani mladi luk i tostirani sezam. Ostavite u hladnjaku da se marinira minimalno dva sata. Skuhajte basmati rižu u kuhalu za rižu, narežite povrće - mrkvu, rotkvice, avokado i klice i slažite u posudu poke bowl tako da stavite riža na dno, povrće na rižu i mariniranu tuna na povrće. Ostavite dio marinade i njom začinite poke bowl.