Jeste li ikada kušali pačja prsa sa suhim šljivama i espressom ili ribu u umaku od kave? Ako niste, sada imate priliku ugodno iznenaditi svoje nepce jer vam donosimo nekoliko odličnih recepata u koje, sve od reda, ide i kava. Od finih slatkih delicija do slanih jela i jedinstvenih napitaka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Keksi s kavom i bademima
Sastojci:
- 2 žlice jake kave
- 15 dag margarina
- 15 dag šećera u prahu
- 2 jaja
- 30 dag brašna
- 6 dag badema u listićima
- naribana korica od polovice limuna
Priprema:
Izradite omekšani margarin sa šećerom, kavom i limunovom koricom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom dodajte brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesom napunite špricu za oblikovanje kolača - oblik zvijezde i pravite kekse direktno na zamašćenom protvanu. Neka razmak između keksića bude oko pet centimetara.
Ukrasite ih listićima badema i pecite 12 do 15 minuta na temperaturi od 180º C. Gotove kekse ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade pa poslužite.
Glazirane jabuke s espressom
Sastojci:
- 4 cijele oguljene kisele jabuke
- 1/4 čaše soka jabuke
- 1/4 šalice meda
- 3 žlice maslaca
- 1/4 šalice espressa
- 3 žlice gustog tučenog vrhnja
Priprema:
Pomiješajte sok od jabuke, med, maslac i kavu. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Oguljene jabuke stavite u plitku posudu za pečenje pa ih prelijte spomenutom mješavinom. Potom to ubacite u pećnicu zagrijanu na 180º C i pecite 50 minuta.
Svakih 10 do 15 minuta podlijevajte toplom vodom. Kad pečene jabuke postanu zlatnožute i dobiju glazuru, izvadite ih i stavite na zagrijane tanjure. U vrući umak umiješajte tučeno vrhnje i prelijte preko jabuka.
Fratar s endivijom i umakom od kave
Sastojci:
- 4 odreska ribe fratar
- 2 velike žlice maslinovog ulja
- 1 stručak lista celera
- 1 mrkva
- 1 luk
- 1/2 dl bijelog vina
- 1 glavica salate endivije
- 1 mala žlica granula instant kave
- 70 gr maslaca
- 10 dag kozica
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa stavite u tavu i prelijte maslinovim uljem. Dodajte oprane odreske ribe, zalijte bijelim vinom i vodom - tako da začinsko bilje prekrije pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Ribu izvadite, a umak nastavite kuhati dok se količina ne prepolovi. Potom u to dodajte instant kavu otopljenu u malo vode. Posolite i popaprite.
Odreske fratra pirjajte s obje strane u 50 grama otopljenog maslaca, a kada poprimi zlatasto-žutu boju, zapecite još pet minuta u pećnici na 175° C u ostatku masnoće. Kozice prokuhajte dvije minute u proključaloj slanoj vodi, osušite na krpi i kratko prepržite na ostatku maslaca.
Odreske servirajte prelivene umakom od povrća i kave. Ukrasite prilogom od 3 do 4 lista endivije te na svaki list stavite nekoliko prženih kozica.
Pačja prsa sa suhim šljivama i espressom
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 sitno skosana luka
- 4 komada očišćenih pačjih prsa
- 2 male žlice majčine dušice
- 1 čaša vina porto
- 1/2 šalice espresso kave
- 1/2 čaše soka od šljive
- 12 cijelih suhih šljiva bez koštica
- 1/4 šalice nasjeckanog peršinovog lista
- sol
- svježe samljeveni papar
Priprema:
Otopite maslac s maslinovim uljem i na tome pirjajte luk oko pet minuta, dok ne postane mekan i zlatno žut. Na to dodajte pačja prsa i nastavite pirjati dok meso sa svake strane ne poprimi svjetlo smeđu boju. Maknite s vatre i stavite u stranu.
U drugoj posudi pomiješajte sve preostale sastojke osim peršina pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Sadržaj istresite u posudu s pačjim prsima i lagano pirjajte 8 do 10 minuta uz povremeno miješanje.
Izvadite komade mesa, izrežite na tanke ploške i rasporedite na zagrijane tanjure. Pospite peršinom i servirajte sa toplim umakom.
Kozačka kava
Sastojci:
- 1,5 dl crnog vina
- žlica šećera
- 2 žličice kave
- 2 komadića cimetove korice
- 2 čašice votke
Priprema:
Staviti na štednjak 1,5 dl vode sa šećerom i cimetom, a kada proključa, dodajte kavu. Na kraju dodajte vino i dobro zagrijte. Ulijte kroz cjedilo u zagrijane vatrostalne čaše i dolijte votku. Ovaj napitak zagrijat će vas tijekom hladnih dana.
*Prvih pet recepta preuzeto je sa portala kava.hr
Cheesecake s kavom
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 1 žlica instant kave
- 1 žlica vode
- 200 g mljevenih keksa
- 200 g mliječne čokolade
- 500 g krem sira
- 400 g kondenziranog mlijeka
- 250 ml kiselog vrhnja
Priprema:
Pomiješajte kavu i vodu, smrvite kekse pa dodajte maslac. Smjesu dobro promiješajte pa ulijte u kalup koji ste ranije premazali maslacem. Stavite u hladnjak i držite na hladnom oko pola sata.
Potom otopite čokoladu i ostavite da odstoji pet minuta. Za to vrijeme pomiješate sir, kondenzirano mlijeko i vrhnje dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte čokoladu i kavu.
Izvadite kalup sa podlogom iz hladnjaka i na to stavite kremu. Kao dekoraciju dodajte tučeno vrhnje, njime premažite kolač, a na kraju sve dodatno ukrasite čokoladnim mrvicama, piše gastro.hr.
Pečena svinjetina u umaku od kave
Priprema: Pomiješajte malu šalicu jake kuhane kave, 80 g maslaca, žlicu senfa, žlicu limunova soka i žlicu šećera pa stavite na laganu vatru da se maslac otopi i sastojci povežu.
Jednim dijelom umaka premažite svinjsku pečenku i pecite oko dva do tri sata na 160 stupnjeva, a ostatak poslužite uz gotovo pečenje.
Fileti ribe s aromatičnom koricom
Priprema: Filete ribe posolite i popaprite. Pripremite marinadu od sitno mljevene kave, origana, češnjaka, paprike, đumbira, sjemenki gorušice, smeđeg šećera i čilija. Namažite svaki filet debelim slojem marinade i to po strani gdje nema kože. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.
Filete posložite u tavu na ugrijano ulje, na stranu gdje je marinada i pecite nekoliko minuta kako bi se stvorila lijepa korica. Zatim filet okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko minuta, prenosi brzoifino.hr.
Odlično se slaže sa puno začina
Kava se fantastično slaže i nadopunjava sa vanilijom, cimetom, curryjem, kardamomom, klinčićem, pimentom, muškatnim oraščićem, đumbirom, paprom, češnjakom i sa soli.
Kava tijekom pripreme jela potiče karameliziranje, pomaže u stvaranju arome i daje jelu lagani okus prženog. Ako kavu dodate bilju i začinima, djelovat će kao pojačivač okusa. Odlično se slaže sa mesom na žaru jer i njemu prirodno pojačava okus, poboljšava i mnoge marinade kao i umake.
Vrhunski chefovi znaju dodati malo kave u umak bolognese, kažu da daje fantastičnu aromu jer pojačava slatkasti okus rajčice u njemu.
Stoga, poigrajte se okusom kave dok pripremate neko jelo, budite kreativni i možda otkrijete nešto fantastično za pojesti, nešto u čemu će uživati svi okusni pupoljci u vašim ustima, i poželjet ćete još.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: