To je to što me zanima!

Recepti mesnih okruglica iz svih dijelova svijeta

Naučite kako pripremiti tajlandski specijalitet od kokosova mlijeka, talijanske okruglice od špinata, zlatne okruglice od krumpira te jušne 'ćufte'
Vidi originalni članak
MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICE
SASTOJCI: 2 žlice sjeckanoga luka, 60 ml ulja, 430 oguljenih i narezanih rajčica, 6 listova bosiljka, 60 ml mlijeka, 430 g mljevene govedine ili teletine

U posudi s debelim dnom popirjajte luk na ulju. Ubacite rajčice, bosiljak, sol i papar. Kuhajte 10 minuta na srednjoj vatri. U veliku zdjelu za miješanje stavite krušne mrvice i mlijeko. Umiješajte meso, 250 g tvrdog sira, 2 istučena jaja, 2 žlice kosanog peršina i 2 češnja češnjaka. Začinite solju i paprom te dobro izmiješajte. Oblikujte mesne okruglice i dodajte umaku od rajčice. Lagano kuhajte 20 minuta i povremeno okrećite. Poslužite vruće s povrćem i prilogom prema želji.  

TALIJANSKE OKRUGLICE OD ŠPINATA S PARMEZANOM
SASTOJCI: 750 g svježega špinata, 125 g sira ricotta, jaje, žumanjak, 250 g svježe ribanog parmezana, prstohvat muškatnog oraščića

Kuhajte špinat u posudi kipuće zasoljene vode 8-20 minuta ili dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite višak tekućine. Sitno narežite pa izmiješajte špinat s ricottom, jajima, muškatnim oraščićem i parmezanom od kojeg sačuvajte 2 žlice. Začinite solju i paprom, od mješavine oblikujte okruglice veličine oraha. Zakuhajte veliku posudu zasoljene vode i kuhajte okruglice u malim skupinama dok se ne dignu na površinu. Poslužite s umakom od špinata i vrhnja ili sira s rajčicom. 

ZLATNE I HRSKAVE KUGLICE PRŽENE NA MASLACU
SASTOJCI: jaje i 5 žumanjaka, žlica šećera, 250 g brašna od krumpira ili gustina, 500 ml punomasnog mlijeka, 250 g maslaca, 60 g brašna

Istucite žumanjke sa šećerom. U posudu stavite krumpirovo brašno ili gustin. Postupno umiješajte mlijeko. Dodajte istučena jaja, 3 žlice maslaca, muškatni oraščić ,   cimet i  sol.  Izmiješajte te zakuhajte neprestano miješajući. Kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i istresite tijesto na radnu plohu. Raširite i ostavite pola sata. Umijesite kuglice. U zdjeli vilicom istucite jaje. Kuglice posipajte brašnom te ih uronite u tučeno jaje i mrvice. Ispržite na maslacu i pospite sirom.  

JUHA S OKRUGLICAMA
SASTOJCI: staro pecivo, 500 g miješanoga mljevenog mesa, jaje, luk, 2 pakiranja po 500 g pasirane rajčice

Pecivo narežite na kockice i namočite u vodi. Iscijedite ga i pomiješajte s mljevenim mesom, jajetom i pola količine sjeckanog bosiljka. Zamijesite okruglice veličine oraha. Popržite luk i češnjak, dodajte pasirane rajčice i pustite da prokuha. Začinite solju, paprom, kajenskim paprom i šećerom. Dodajte mesne okruglice, poklopite, kuhajte 10 minuta i dodajte bosiljak.

TAJLANDSKI SPECIJALITET
SASTOJCI: jaje, 4 kriške kruha, 50 ml kokosova mlijeka, 2 grančice korijandra, 200 g ribljih fileta

Umutite jaje, izrežite kruh na kockice i prelijte kokosovim mlijekom i jajetom. Odrmrznute riblje filete nasjeckajte i pomiješajte s namočenim kruhom i sitno sjeckanim korijandrom. Oblikujte okruglice da budu veličine loptice za tenis te popržite s obiju strana da dobiju zlatnosmeđu boju (3-4 minute).
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare