Naučite kako pripremiti tajlandski specijalitet od kokosova mlijeka, talijanske okruglice od špinata, zlatne okruglice od krumpira te jušne 'ćufte'
Vidi originalni članak
MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICE
SASTOJCI: 2 žlice sjeckanoga luka, 60 ml ulja, 430 oguljenih i narezanih rajčica, 6 listova bosiljka, 60 ml mlijeka, 430 g mljevene govedine ili teletine
U posudi s debelim dnom popirjajte luk na ulju. Ubacite rajčice, bosiljak, sol i papar. Kuhajte 10 minuta na srednjoj vatri. U veliku zdjelu za miješanje stavite krušne mrvice i mlijeko. Umiješajte meso, 250 g tvrdog sira, 2 istučena jaja, 2 žlice kosanog peršina i 2 češnja češnjaka. Začinite solju i paprom te dobro izmiješajte. Oblikujte mesne okruglice i dodajte umaku od rajčice. Lagano kuhajte 20 minuta i povremeno okrećite. Poslužite vruće s povrćem i prilogom prema želji.
TALIJANSKE OKRUGLICE OD ŠPINATA S PARMEZANOM
SASTOJCI: 750 g svježega špinata, 125 g sira ricotta, jaje, žumanjak, 250 g svježe ribanog parmezana, prstohvat muškatnog oraščića
Kuhajte špinat u posudi kipuće zasoljene vode 8-20 minuta ili dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite višak tekućine. Sitno narežite pa izmiješajte špinat s ricottom, jajima, muškatnim oraščićem i parmezanom od kojeg sačuvajte 2 žlice. Začinite solju i paprom, od mješavine oblikujte okruglice veličine oraha. Zakuhajte veliku posudu zasoljene vode i kuhajte okruglice u malim skupinama dok se ne dignu na površinu. Poslužite s umakom od špinata i vrhnja ili sira s rajčicom.
ZLATNE I HRSKAVE KUGLICE PRŽENE NA MASLACU
SASTOJCI: jaje i 5 žumanjaka, žlica šećera, 250 g brašna od krumpira ili gustina, 500 ml punomasnog mlijeka, 250 g maslaca, 60 g brašna
Istucite žumanjke sa šećerom. U posudu stavite krumpirovo brašno ili gustin. Postupno umiješajte mlijeko. Dodajte istučena jaja, 3 žlice maslaca, muškatni oraščić , cimet i sol. Izmiješajte te zakuhajte neprestano miješajući. Kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i istresite tijesto na radnu plohu. Raširite i ostavite pola sata. Umijesite kuglice. U zdjeli vilicom istucite jaje. Kuglice posipajte brašnom te ih uronite u tučeno jaje i mrvice. Ispržite na maslacu i pospite sirom.
JUHA S OKRUGLICAMA
SASTOJCI: staro pecivo, 500 g miješanoga mljevenog mesa, jaje, luk, 2 pakiranja po 500 g pasirane rajčice
Pecivo narežite na kockice i namočite u vodi. Iscijedite ga i pomiješajte s mljevenim mesom, jajetom i pola količine sjeckanog bosiljka. Zamijesite okruglice veličine oraha. Popržite luk i češnjak, dodajte pasirane rajčice i pustite da prokuha. Začinite solju, paprom, kajenskim paprom i šećerom. Dodajte mesne okruglice, poklopite, kuhajte 10 minuta i dodajte bosiljak.
TAJLANDSKI SPECIJALITET
SASTOJCI: jaje, 4 kriške kruha, 50 ml kokosova mlijeka, 2 grančice korijandra, 200 g ribljih fileta
Umutite jaje, izrežite kruh na kockice i prelijte kokosovim mlijekom i jajetom. Odrmrznute riblje filete nasjeckajte i pomiješajte s namočenim kruhom i sitno sjeckanim korijandrom. Oblikujte okruglice da budu veličine loptice za tenis te popržite s obiju strana da dobiju zlatnosmeđu boju (3-4 minute).
Idi na 24sata
SASTOJCI: 2 žlice sjeckanoga luka, 60 ml ulja, 430 oguljenih i narezanih rajčica, 6 listova bosiljka, 60 ml mlijeka, 430 g mljevene govedine ili teletine
U posudi s debelim dnom popirjajte luk na ulju. Ubacite rajčice, bosiljak, sol i papar. Kuhajte 10 minuta na srednjoj vatri. U veliku zdjelu za miješanje stavite krušne mrvice i mlijeko. Umiješajte meso, 250 g tvrdog sira, 2 istučena jaja, 2 žlice kosanog peršina i 2 češnja češnjaka. Začinite solju i paprom te dobro izmiješajte. Oblikujte mesne okruglice i dodajte umaku od rajčice. Lagano kuhajte 20 minuta i povremeno okrećite. Poslužite vruće s povrćem i prilogom prema želji.
TALIJANSKE OKRUGLICE OD ŠPINATA S PARMEZANOM
SASTOJCI: 750 g svježega špinata, 125 g sira ricotta, jaje, žumanjak, 250 g svježe ribanog parmezana, prstohvat muškatnog oraščića
Kuhajte špinat u posudi kipuće zasoljene vode 8-20 minuta ili dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite višak tekućine. Sitno narežite pa izmiješajte špinat s ricottom, jajima, muškatnim oraščićem i parmezanom od kojeg sačuvajte 2 žlice. Začinite solju i paprom, od mješavine oblikujte okruglice veličine oraha. Zakuhajte veliku posudu zasoljene vode i kuhajte okruglice u malim skupinama dok se ne dignu na površinu. Poslužite s umakom od špinata i vrhnja ili sira s rajčicom.
ZLATNE I HRSKAVE KUGLICE PRŽENE NA MASLACU
SASTOJCI: jaje i 5 žumanjaka, žlica šećera, 250 g brašna od krumpira ili gustina, 500 ml punomasnog mlijeka, 250 g maslaca, 60 g brašna
Istucite žumanjke sa šećerom. U posudu stavite krumpirovo brašno ili gustin. Postupno umiješajte mlijeko. Dodajte istučena jaja, 3 žlice maslaca, muškatni oraščić , cimet i sol. Izmiješajte te zakuhajte neprestano miješajući. Kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i istresite tijesto na radnu plohu. Raširite i ostavite pola sata. Umijesite kuglice. U zdjeli vilicom istucite jaje. Kuglice posipajte brašnom te ih uronite u tučeno jaje i mrvice. Ispržite na maslacu i pospite sirom.
JUHA S OKRUGLICAMA
SASTOJCI: staro pecivo, 500 g miješanoga mljevenog mesa, jaje, luk, 2 pakiranja po 500 g pasirane rajčice
Pecivo narežite na kockice i namočite u vodi. Iscijedite ga i pomiješajte s mljevenim mesom, jajetom i pola količine sjeckanog bosiljka. Zamijesite okruglice veličine oraha. Popržite luk i češnjak, dodajte pasirane rajčice i pustite da prokuha. Začinite solju, paprom, kajenskim paprom i šećerom. Dodajte mesne okruglice, poklopite, kuhajte 10 minuta i dodajte bosiljak.
TAJLANDSKI SPECIJALITET
SASTOJCI: jaje, 4 kriške kruha, 50 ml kokosova mlijeka, 2 grančice korijandra, 200 g ribljih fileta
Umutite jaje, izrežite kruh na kockice i prelijte kokosovim mlijekom i jajetom. Odrmrznute riblje filete nasjeckajte i pomiješajte s namočenim kruhom i sitno sjeckanim korijandrom. Oblikujte okruglice da budu veličine loptice za tenis te popržite s obiju strana da dobiju zlatnosmeđu boju (3-4 minute).