To je to što me zanima!

Recepti: Aromatični sirevi ne zahtijevaju jake začine

Sireve možete rabiti u pripremi umaka, ali i mesnih te povrtnih savitaka uz koje pašu tvrdi, meki i kravlji sir. U juhe, sir uvijek dodajte na kraju
Vidi originalni članak

Kod pripreme juha i umaka sir uvijek dodajte na kraju i otapajte ga na slaboj vatri kako bi se polako stopio s jelom. Pripazite da umak ili juha ne zavriju jer će se sir samo razvlačiti. Okus umaka i jela od sira “podići” će začini poput bosiljka, peršina, muškatnog oraščića, vlasca i papra. Pripremate li umak s aromatičnijom vrstom sira poput camamberta, roqueforta, parmezana ili gorgonozole, rabite samo osnovne začine poput soli i papra. Sve vrste sireva odlično se sljubljuju s mesom i povrćem pa ga rabite za pripremu mesnih i povrtnih savitaka ili za posipanje jela iz pećnice. Uz tvrde i meke sireve, uz mesne ili povrtne savitke sjajno će se stopiti i kravlji sir. Osim uz slana jela, jedan je od glavnih sastojaka slatkih torti, kolača i muffina.

TORTA OD SVJEŽEG SIRA, BADEMA I GROŽĐICA
Torta od kravljeg sira, badema i grožđica
Sastojci:
200 g oštrog brašna, 200 g glatkog brašna, 100 g šećera, prašak za pecivo, 40 g maslaca, 750 g kravljeg sira, 100 g šećera u prahu, 3 jaja, 500 ml mlijeka, grožđice, bademi.
Priprema:Pomiješajte oštro i glatko brašno te dodajte prašak za pecivo. Kravlji sir ocijedite i pomiješajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, jajima, sokom od limuna, naribanom limunovom koricom, 80 g grožđica, 60 g mljevenih badema i mlijekom. U nauljeni kalup stavite 2/3 suhe smjese od brašna te prelijte polutekućom smjesom od sira i pospite ostatkom suhe smjese od brašna. Maslacem prekrijte tortu i pecite jedna sat.

PARFE KOLAČ OD SVJEŽEG SIRA I VIŠANJA
Sastojci:150 g, 100 g maslaca, konzerva višanja, 5 listova želatine, 200 g kravljeg sira, 400 ml slatkog vrhnja, 150 g jogurta, 100 g šećera
Priprema: Kekse izmrvite i pomiješajte ih s omekšanim maslacem. Oblikujte manje krugove i poslažite ih na nauljeni lim. Stavite ih na hladno. Odvojite jednu trećinu višanja. Ostatak prokuhajte, propasirajte i ohladite. Pomiješajte sir, jogurt i šećer. Želatinu otopite na laganoj vatri te je dodajte u smjesu od sira. Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u smjesu. Na podlogu od keksa stavite kremu, prelijte pireom od višanja i ukrasite cijelim višanjama. Ostavite da se hlade cijelu noć.

SIRNI DŽEPIĆI PUNJENI POVRĆEM I TVRDIM SIROM
Sastojci:1/2 kg brašna, 40 g maslaca, 500 g svježeg sira, prašak za pecivo, sol, 10 dkg feta sira, 20 dkg gaude, 4 rajčice, 20 dkg šampinona
Priprema: U brašno dodajte prašak za pecivo, dobro izmiješajte i izdrobite maslac. Posolite, dodajte zgnječeni svježi sir i zamijesite prhko tijesto. Razvaljajte ga na debljinu noža i narežite na kvadrate. Povrće i sir narežite na kockice. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, posipajte s malo bosiljka te preklopite. Poslažite džepiće u nauljenu vatrostalnu posudu i premažite ih jajetom. Pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

PAPRIKE PUNJENE KRAVLJIM SIROM I GORGONZOLOM
Sastojci:500 g svježega kravljeg sira, 100 g gorgonzole, 5 mesnatih paprika, jaje, maslinovo ulje, sol, papar, bosiljak
Priprema: Paprike očistite od sjemenki, odrežite im vrhove i kratko prokuhajte u posoljenoj vodi. Izvadite ih i ohladite hladnom vodom. U posebnoj posudi kremasto izmiješajte kravlji sir s jajetom, zdrobljenom gorgonzolom te začinite solju, paprom i bosiljkom. Smjesom sira punite paprike te ih poslažite u nauljenu vatrostalnu posudu. Pospite ih naribanim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite kao samostalno jelo ili uz pečeno meso.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare