Daniel Watkins, bivši glavni kuhar londonskog restorana St. Leonard's ima vrhunski recept za kruh od banane, ali ova verzija je bez mliječnih proizvoda, kao i bez jaja te brašna.
- Oba djeteta mi imaju autizam i nakon ispitivanja načina na koje bismo im kao roditelji mogli pružiti podršku, naučili smo kako hrana može promijeniti i pomoći u ponašanju i blagostanju - objašnjava.
Izmijenili smo obiteljsku prehranu, prehrambene navike i rutinu kako bismo mogli pomoći i svojoj djeci i sebi. Pridržavanje biljne prehrane bez glutena i držanje podalje od šećera dramatično su poboljšali stvari. Dodatak orašastih plodova i sjemenki u ovom receptu dodaje veliku hranjivu vrijednost, a tekstura hrskavosti koju dodaje je više nego zadovoljavajuća.
Osim što ih podučava važnosti pravilne prehrane, ovo je sjajan uvodni recept za djecu koji im pokazuje kako sve sastojke izmjeriti kako bi mogli započeti postupak pripreme i shvatili kolika je važna točnost prilikom pečenja.
- Moja djeca vole ovaj recept iz vrlo jednostavnog razloga, zato što je to slatko! No oni također imaju dodatno zadovoljstvo jer znaju da je većina sastojaka zapravo zdrava i nema umjetnih sastojaka kao što je to sa ostalim slatkim poslasticama - tvrdi Watkins.
Veganski banana kruh
Sastojci:
- 300 grama zobi
- 3 vrlo zrele banane
- 120 ml vode od slanutka
- 1 žličica praška za pecivo
- dobar prstohvat cimeta
- 40 grama šećera (smeđeg)
- 30 grama kokosovog ulja
- prstohvat morske soli
- orašasti plodovi i sjemenke (sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta i lješnjaci)
- 1-2 žlice meda
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170°C stupnjeva. U procesor hrane ili blender stavite zob dok ne postane fini prah. Neka vaša djeca pomognu tako što ćete im dopustiti da ogule banane. Dodajte ostatak sastojaka u blender i miješajte dok se sve dobro ne sjedini i postane kremasto. Trebali biste imati ljepljivo, gusto tijesto. Stavite ga u posudu od lijevanog željeza s papirom za pečenje ili u neljepljivi lim za pečenje i pecite oko 30-40 minuta ili dok ne porumeni. To obično ovisi o veličini vašeg jela, pa pripazite.
Dok se smjesa peče, lagano prepecite dio sjemenki dok ne porumene. To se može učiniti u pećnici ili na štednjaku. Nakon što su sjemenke prepržene, dodajte nekoliko žlica meda u dublju posudu i stavite na srednje jaku vatru. Vidjet ćete kako se boja mijenja i kako se med počinje karamelizirati. Stavite med sa strane i završite s posipom od preprženih orašastih plodova, sjemenki i meda. Ostavite da se ohladi i zatim poslužite, piše HuffPost.