Tortilja je jelo u meksičkoj i teksaško-meksičkoj kuhinji koje se sastoji od punjenja umotanog u tortilju od brašna u zatvoreni cilindrični oblik.
POGLEDAJTE VIDEO: Desert kao umjetnost
Tortilja sa salatom od tune
Sastojci:
- 300 gr tune iz konzerve u vodi
- 150 gr kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 1/4 manjeg ljubičastog luka, narezanog na kockice
- 1/4 čajne žličice morske soli
- 1/čajne žličice mljevenog crnog papra
- 80 gr kiselih krastavaca, sitno nasjeckanih
- 100 gr običnog grčkog jogurta
- 1 čajna žličica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 130 gr cherry rajčica, prepolovljenih
- 8 listova puter salate
- 4 velike velike tortilje od punog zrna pšenice
Priprema:
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte sve sastojke za salatu od tune, osim rajčica i salate.
Položite tortilju na ravnu površinu. Salatu od tunjevine stavite u jednu liniju na sredini tortilje. Na to stavite rajčice i zelenu salatu.
Zarolajte u oblik burrita, pazeći da savijete strane i zamotate što je moguće čvršće piše Taste Made. Prerežite na pola i uživajte.
Tortilja sa Santa Fe pilećom salatom
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa, kuhana i nasjeckana
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 130 gr kukuruza šećerca
- 150 gr smeđeg graha, kuhanog, ocijeđenog i ispranog
- 10 gr običnog grčkog jogurta
- 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1/2 čajne žličice morske soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog crnog papra
- 1/4 čajne žličice kumina
Za punjenje:
- 1 jušna žlica svježeg peršina, nasjeckanog
- 1 avokado, narezan
- 4 velike velike tortilje
Priprema:
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte sve sastojke za salatu, osim avokada. Položite tortilju na ravnu površinu. Stavite smjesu za salatu od piletine u ravnoj liniju na sredinu tortilje. Na vrh stavite kriške avokada.
Zarolajte u oblik burrita, pazeći da savijete strane i zamotate što je moguće čvršće. Prerežite na pola i uživajte.
Tortilja sa tikvicama sa žara i humusom
Sastojci:
- 70 gr cherry rajčica, prepolovljenih
- 70 gr krastavca, narezanog na kockice
- 1/4 crvenog luka na sitno narezanog
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica balzamičnog octa
Grilane tikvice:
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 2 srednje tikvice, krajeve ukloniti i narezati po dužini
- 1/4 čajne žličice morske soli
- 1/8 čajne žličice mljevenog crnog papra
Za zamatanje:
- 4 žlice humusa
- 120 gr mladog špinata
- 4 velike velike tortilje
Priprema:
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte sve sastojke za salatu od rajčica i krastavaca. Staviti na stranu.
Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu i dodajte maslinovo ulje. Kad je vruće, rasporedite ploške tikvica i začinite ih morskom soli i mljevenim crnim paprom. Kuhajte 2-3 minute sa svake strane, zatim maknite s vatre i ostavite sa strane.
Punjenje:
Položite tortilju na ravnu površinu. Ravnomjerno rasporedite humus preko tortilje, zatim ploške grilane tikvice, špinat, a zatim salatu od rajčica i krastavaca.
Zarolajte u oblik burrita, pazeći da savijete strane i zamotate što je moguće čvršće. Prerežite na pola i uživajte.
Tortilja punjena piletinom sa medom i sezamom
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa, kuhanih i narezanih na kockice
- 30 ml meda
- 30 ml običnog grčkog jogurta
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1 jušna žlica rižinog octa
- 1 čajna žličica sezamovog ulja
- 3 jušne žlice narezanih badema
- 1 čajna žličica sjemenki sezama
Tortilje:
- 4 velike velike tortilje
- 1 krastavac, izrezan na tanke štapiće
Priprema:
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte sve sastojke za piletinu od meda i sezama.
Položite tortilju na ravnu površinu. Stavite smjesu za piletinu od meda i sezama u liniju u sredini omota. Na to stavite krastavac.
Zarolajte u oblik burrita, pazeći da savijete strane i zamotate što je moguće čvršće. Prerežite na pola i uživajte.
Tortilje s piletinom i vrhnjem
Sastojci:
- 350 g pilećih prsa
- 200 ml čili umaka
- 2 režanja češnjaka
- crveni luk
- 3 žlica koncentrata rajčice
- zelena paprika
- crvena paprika
- 4 cherry rajčice
- 6 tortilja
- vrhnje kiselo
- suncokretovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema: Na tavu stavite ulje, dodajte umak od čili papričica, češnjak, luk, malo koncentrata rajčice, na trake izrezanu papriku i cherry-rajčice, začinite pa pirjajte. Piletinu izrežite na trake i pecite na foliji na grillu. Kad je gotova, dodajte je u umak. Tortille omotajte u aluminijsku foliju i ugrijte ih u pećnici na opciji grill.
Caprese tortilja
Sastojci:
- 2 tortilje
- Šalica svježe rukole
- Mozzarella
- Rajčica
- Avokado
- Bosiljak
- Maslinovo ulje
- Limun
- Sol, papar
Postupak: Narežite mozzarellu i rajčicu na ploške, a avokado na duguljaste štapiće. Tortilju možete kratko ispeći, ali nije potrebno. Na početak tortilje posložite mozzarellu, rajčicu i avokado. Dodajte nekoliko listića bosiljka, pokapajte maslinovim uljem i limunovim sokom. Začinite soli i paprom. Zarolajte tortilju i poslužite uz rukolu.