Cimet, đumbir i muškatni oraščić začini su koji odgovaraju svim slasticama, bez obzira na godišnje doba, iako ih najčešće vežemo uz mirisne zimske kolače. Sezona je tikvica, a osim što su niskokalorične i rado ćete ih pripremiti na roštilju ili u tavi, iskušajte ovaj recept u slatkoj verziji u kojem su poslužile sastojak biskvita.
POGLEDAJTE VIDEO: Ozana je prošla pakao zbog tikvica
Tikvicu možete zamijeniti mrkvom ili ciklom, a ako niste ljubitelj oraha, možete ih zamijeniti bademima ili pistacijom te prilagoditi recept vlastitom ukusu.
Sastojci:
220 g kremastog sira
4 žlice neslanog maslaca
Ulje za premazati posudu u kojoj se biskvit peče
220 g tikvica
2 šalice brašna
1 i pol žličica sode bikarbone
1 i pol žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića ili 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 šalica plus 2 žlice biljnog ulja
1 šalica smeđeg šećera
1/2 šalice granuliranog bijelog šećera za biskvit
1/2 šalice granuliranog bijelog šećera za glazuru
1 čajna žličica soli
3 velika jaja
2 i pol žličice ekstrakta vanilije
3/4 šalice grubo nasjeckanih tostiranih pekan oraha, plus za ukras po želji
1 srednji limun
Priprema:
Ostavite sir i maslac na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju. Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Premažite uljem posudu za pečenje veličine 23x33 centimetra. Naribajte tikvice dok ne dobijete dvije šalice, piše TheKitchn.
U zdjelu stavite brašno, sodu bikarbonu, cimet, prašak za pecivo, đumbir i muškatni oraščić te pomiješajte sastojke. Dodajte ulje, šećer i sol u zdjelu samostojećeg miksera i izmiksajte na srednjoj do visokoj brzini dok se šećer ne otopi, oko četiri minute. Tada povećajte brzinu i dodajte jaja i ekstrakt vanilije te dobro izmiksajte sastojke još pet minuta.
U smjesu potom dodajte brašno i miksajte na najmanjoj brzini, a tada dodajte tikvice i orahe. Fleksibilnom lopaticom sjedinite sastojke te ulijte tijesto u tepsiju. Pecite 45 do 50 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Pečeni kolač ohladite, a u međuvremenu pripremite glazuru.
U zdjelu stavite šećer i naribajte koricu limuna, a potom ubacite sir i miksajte nastavkom s lopaticom srednje velikom brzinom dvije do tri minute. Dodajte maslac, a zatim na srednjoj brzini postupno tucite smjesu, tri do četiri minute. Provjerite je li se šećer otopio trljajući malu količinu glazure između prstiju. Ako je i dalje zrnata, nastavite miksati sve dok vam pod prstima smjesa ne bude glatka. Dodajte žlicu soka limuna, 1/2 žličice ekstrakta vanilije i prstohvat soli te tucite srednjom brzinom. Gotovu smjesu stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Na kraju nanesite glazuru na ohlađenu tortu i razmažite u ravnomjeran sloj, ostavite je da odstoji na sobnoj temperaturi 15 do 30 minuta i po želji pospite s još nasjeckanih pekan oraha. Poslužite unutar dva sata ili ostavite u hladnjaku do posluživanja.