Sastojci:
- 3 velike oblatne
- 300 g šećera
- 4 dl mlijeka
- 200 g mljevenih oraha
- malo ruma
- naribana korica limuna
- 250 g margarina
- 0,5 litre jake crne kave
- 600 g keksa s maslacem
Postupak:
Šećer se kuha u mlijeku 15 minuta pa se u to dodaju orasi, rum i korica limuna. Kad se skroz ohladi, dodaje se dobro izrađeni margarin. To je krema kojom se potom premazuju oblatne.
Oblatna se premazuje kremom s glatke strane pa se na kremu slažu keksi prethodno umočeni u kavu. Keksi se isto premažu kremom pa se na njih stavlja druga kora (sa glatkom stranom prema gore) i cijeli postupak se ponovi. Na kraju se kolač dobro stisne i to na način da se na njega stavi masni papir, a na njega nešto teško poput knjiga. Reže se drugi dan.
Savjeti: Umjesto keksa može se staviti tanko narezan biskvit. Također, oblatne su bake znale puniti samo kremom, no u tom slučaju treba je napraviti više (po ovom receptu) i pripremiti pet komada oblatni, toliko ih se obično i nalazi u jednom paketu.
Napomena: Oblatne se ne smiju premazivati previše vlažnim kremama (bolje su masnije) niti pekmezom jer postanu žilave.