Dagnje na buzaru se brzo pripremaju, a pravi su ukusan ljetni ručak pun željeza, fosfora i kalcija. Samo s jednim morskim obrokom tjedno prepolovit ćete izglede za srčani udar
Vidi originalni članak
Sastojci:
1,5 kg dagnji, 5-6 žlica maslinovog ulja, 1 žlica sjeckanog peršina, 5 češnjeva češnjaka, 1/2 žličice bijelog papra, 200 ml bijelog vina, 1 jušna žlica krušnih mrvica, 1 limun
Priprema:
- Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja.
- Pod mlazom hladne vode svaku školjku još jednom dobro isperemo.
- Napukle školjke i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
- U tavi, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo protisnuti češnjak, sjeckani peršin i malo papra, kratko promiješamo pa dodamo očišćene dagnje i na kolute narezan limun.
- Kada se dagnje otvore sve zajedno podlijemo vinom i pustimo da provrije, te poslužimo.