To je to što me zanima!

Recept za japansku miso juhu: 75 posto svih Japanaca pojede je barem jednom dnevno

Vrsta miso paste odabrana za pripremu juhe definira njezin karakter i okus. Miso pasta je zapravo tradicionalni japanski začin proizveden fermentacijom soje, soli i gljive Aspergillus oryzae
Vidi originalni članak

Miso juha tradicionalno je japanska juha koja se sastoji od dashi temeljca (temeljac od ribe i algi) u koji se miješa miso pasta. To je osnova juhe u koju se može dodati mnoštvo sastojaka, razno povrće, tofu... ovisno o regionalnim i sezonskim receptima te osobnim preferencijama. Ovu juhu Japanci zovu i Omiotsuke.

DOBAR TEK! Oduševite se za vikend azijskim okusima: Fina junetina iz woka

Kako se dobiva miso pasta?

Vrsta miso paste odabrana za pripremu juhe velikim dijelom definira njezin karakter i okus. Miso pasta je zapravo tradicionalni japanski začin proizveden fermentacijom soje, soli i gljive Aspergillus oryzae, a ponekad se dodaje i riža, ječam... Pasta se priprema na nekoliko načina, a o tome ovisi hoće li biti crvena (akamiso), bijela (shiromiso ) ili miješana (awase). Postoje mnoge varijacije unutar ove tri kategorije, ovisno o regiji.

Miso pasta koja je fermentirana dulje vrijeme, poput crvene, daje miso juhi jači, dublji okus. Miso pasta koja je fermentirana kraće vrijeme, poput bijele, daje lakši, slađi okus. 

Više od 80 posto godišnje japanske proizvodnje miso paste koristi se u miso juhi, a 75 posto svih Japanaca jede miso juhu barem jednom dnevno.

Recept za finu miso juhu

Sastojci: 

  • 150 g  mrkve
  • 150 g  cvjetače
  • sitno sjeckani tofu
  • šaka sitne tjestenine
  • kombu alga
  • 1 l vode
  • 4 žličice miso paste
  • peršin
  • asafoetida (začin podrijetlom iz Perzije), ako nemate, stavite luk, češnjak ili vlasac
  • 1 žlica maslinovog ulja

MLJAC Tri recepta za fine deserte od kestena - pripremaju se u čaši

Postupak: 

Narežite mrkvu na kockice, a cvjetači odvojite cvjetiće. Kombu algu operite i ostavite malo vode, neka stoji oko pola sata. Potom u lonac ulijte vodu, dodajte povrće i alge pa kuhajte oko 20 minuta, a potom dodajte tjesteninu.

Kada je juha skoro gotova, dodajte i miso pastu razmućenu u malo vode. Pazite da juha ne kipi jer to uništava korisne enzime u miso pasti. Na kraju ubacite nasjeckani tofu, ulje i začine, prenosi Atma.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare