Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 3/4 šalice panko mrvica (krušne mrvice u japanskom stilu koje se rade bez korice od kruha)
- 2 žlice sezama
- bjelanjak od jednog velikog jajeta
- 1 žličica kineskog praha od pet začina (Chinese five-spice powder)
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manji luk
- 1/2 šalice kečapa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 i 1/2 žličice jabučnog octa
- 1 i 1/2 žličice Worcestershire umaka
- 400 grama pilećih prsa narezanih kao na slici
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva Celzijusovih. Dok se ona grije, pripremite ostalo. U tavi na jakoj vatri pržite sezam i krušne mrvice, ne dulje od pet minuta (dok mrvice ne porumene). Tu mješavinu stavite u tanjur.
U zdjeli pjenjačom umutite bjelanjak, pola žličice kineskog praha od pet začina i sol. Mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Komade piletine umačite u smjesu od bjelanjka pa u mrvice sa sezamom i slažite ih na protvan. Pecite 13 do 15 minuta i nemojte ih preokretati.
Dok se to peče, u istoj tavi u kojoj ste pržili mrvice i sezam zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk i pirjajte ga dok ne omekša i malo porumeni.
Uklonite s vatre pa umiješajte kečap, šećer, ocat, Worcestershire umak i preostale pola žličice kineskog praha od pet začina. Umak stavite u posudicu i poslužite zajedno sa piletinom, prenosi countryliving.com.
Pohati u pećnici možete sve i svašta
Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Ulje ne prska po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno, a samim time je i manje kalorično. Pohati možete i meso i povrće - namirnicu pripremite na uobičajen način, na primjer, tikvice uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u mrvice. Pripremite odmah sve komade koje planirate pohati.
U međuvremenu upalite pećnicu na oko 180 do 200 stupnjeva, ovisno što pohate (mesu treba više vremena pa je temperatura malo niža dok povrću ne treba dugo). U protvan stavite malo ulja, tek toliko da dno bude premazano i stavite ga u vruću pećnicu. Držite kratko, samo da se ulje zagrije pa poslažite komade spremne za pohanje i premažite ih odozgo uljem.
Još jedan recept: Klasična pohana piletina u pećnici
Izrežite pileća prsa na tanke šnicle pa ih pripremite kao za klasično pohanje u tavi - brašno, jaja, mrvice. Poslažite komade u prethodno malo nauljen protvan pa premažite uljem i s gornje strane (tako da cijeli komad bude nauljen). Stavite da se peče u pećnici oko pola sata (ovisno koliki su komadi) na oko 200 stupnjeva. Nakon 15 minuta okrenite piletinu na drugu stranu kako bi ravnomjerno porumenila.
Dodatni savjet: Ako pripremate pohane batke ili zabatke, tada ih pecite na malo laganijoj vatri dulje vrijeme kako bi se meso dobro ispeklo i oko kostiju. Kraće se pripremaju tanke pileće šnicle, 20-ak minuta.