To je to što me zanima!

Recept za domaći kesten pire

Osim klasičnog posluživanja kesten pirea sa šlagom, od njega možete napraviti još jednu brzopoteznu varijantu. Uzmite male staklenke ili čaše pa redom slažite - čokoladni namaz, kesten pire, šlag
Vidi originalni članak

Posla oko ove jesenske poslastice ima dosta, ali isplati se, posebno ako vas kesteni nisu koštali ništa jer ste ih sakupili u šumi ili dobili od nekoga. Kesten pire možete i zamrznuti pa ga po potrebi koristiti za deserte.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Recept za domaći kesten pire

Sastojci:

  • 3 kg kestena
  • 500 do 600 ml mlijeka
  • 100 do 150 ml ruma
  • 40 ml arome vanilije
  • 200 g šećera

Priprema:

Kestene najprije malo zarežite nožem (kasnije će ih biti lakše čistiti) pa ih u malo posoljenoj vodi kuhajte 15 do 20 minuta, ovisno koliko su veliki. Ostavite neka se malo ohlade pa im uklonite koru i tanku ovojnicu koja se nalazi između kore i kestena.

Ispasirajte ih pa pomiješajte s vrućim mlijekom u kojemu ste prethodno otopili šećer. Umiješajte rum i vaniliju, prokuhajte još nekoliko minuta. Dobro ohladite i dobili ste fini kesten pire. Umjesto mlijeka možete koristiti vodu.

Rasporedite ga u plastične posudice, stavite u duboko zamrzavanje i koristite po potrebi, kao dodatak kolačima ili jednostavan desert sa šlagom.

CIJENA 'ZAPNE U GRLU' I cijene pečenih kestena otišle u nebo: Mala porcija je 3,5 eura, a pogledajte koliko je bila 2019.

Ideja za brzi desert od kesten pirea

Osim klasičnog posluživanja kesten pirea sa šlagom i ribanom čokoladom, od njega možete napraviti još jednu brzopoteznu varijantu. 

Uzmite male staklenke ili čaše pa redom slažite - čokoladni namaz, kesten pire, šlag. Završite čokoladnim namazom i pospite lješnjacima ili izmrvljenim keksima. Malo ohladite i poslužite uz desertnu žlicu sa dugačkom drškom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • napoleonov sin nap 07.10.2023.

    obozavam kesten pire krumpir

Komentiraj...
Vidi sve komentare