Ovaj jako jednostavan recept je pravo iznenađenje za ljude navikle na uvijek iste okuse slastica i čajeva koje konzumiraju. Izrada vlastitog šećera od lavande tako je jednostavna da ćete uvijek imati pri ruci staklenku ovakvog šećera. Može se dodavati pićima (probati u limunadi ili čaju) i pecivima, kao i šlagu i maslacu.
POGLEDAJTE VIDEO: Lavanda kao lijek
Domaća mješavina šećera napravljena je od samo dva sastojka: granuliranog šećera i sušene kulinarske lavande. Priprema traje samo nekoliko minuta, a vi ćete biti nagrađeni prekrasnim mirisnim šećerom s laganim okusom lavande.
Ovaj se recept može lako povećati ili smanjiti. Ako napravite veliku količinu, najjednostavnije je to učiniti u manjim serijama u procesoru hrane.
Sastojci:
- 1 žlica kulinarske suhe lavande
- 2 šalice šećera, podijeljeno
Priprema:
Osušenu lavandu stavite u zdjelu miksera i miješajte je 10 do 15 sekundi kako biste je usitnili na male komadiće.
Dodajte 1 šalicu granuliranog šećera u mikser i dobro miješajte 15 do 20 sekundi, dok se lavanda fino ne samelje i pomiješa sa šećerom, piše The Spruce Eats.
Kako čuvati?
Čuvajte šećer od lavande u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 6 mjeseci.
Kako koristiti?
Postoje različiti načini korištenja šećera od lavande:
- Umiješajte ga u limunadu.
- Koristite ga kao zaslađivač za ledeni ili vrući čaj.
- Možete ga dodati u šlag.
- Umiješajte u tijesto za kolače.
- Pomiješajte u omekšali maslac zajedno s drugim začinskim biljem poput majčine dušice i bosiljka.
- Pospite na kekse ili kolače.
- Dodajte u domaći pekmez.
Pospite svježe voće poput borovnica, jagoda, naranči i krušaka.