Vrlo je jednostavno, dodajte malo rakije u smjesu za krafne i to će spriječiti upijanje velikih količina masnoća tijekom prženja. Umjesto rakije možete staviti rum ili konjak, bitno je da u smjesi završi nešto alkohola.
Također, pazite da je ulje vruće jer ako je temperatura previše niska, ulje će ulaziti u krafne. Pripazite i da ne stavite previše krafni odjednom u vruće ulje - to će sniziti ulju temperaturu.
POGLEDAJTE VIDEO - recept za zobene kolačiće:
Donosimo vam recept za mekane, šuplje krafne po receptu Sanje Mijac koja stoji iza odličnog bloga o hrani 'Domaćica'. Osim što ćete tamo pronaći prefine, dobro objašnjene recepte, uživat ćete i u njezinim fantastičnim fotografijama svih tih slastica.
- Ja volim šuplje krafne, one me podsjećaju na djetinjstvo, ako i vi volite takve – tada koristite meko brašno, ako volite pune krafne, teške, koristite oštro brašno - kaže Sanja.
- Mislila sam da je sama priprema puno duža, ali otkako sam krenula pa dok zadnja nije bila pečena prošlo je samo 2 sata. Mojih 16 krafni ispalo je odlično - dodala je.
Njezin recept za domaće krafne
- Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Recept je pisan detaljno za početnike, a oni iskusni neka ne zamjere - stoji na njezinom blogu. Odlučili smo njezin recept prenijeti u cijelosti tako da problema neće imati niti apsolutni početnici u kuhinji.
Sastojci:
*za 16 komada
- 1 svježi kvasac 40 g
- prstohvat šećera
- oko 2.5 dcl toplog mlijeka
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 4 žlice ulja
- 2 žlice ruma ili rakije
- 1 vanilin šećer
- 500 g mekog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
Dodatno:
- 1 l ulja (za prženje krafni)
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
'Zagrijte mlijeko i izvažite potrebne sastojke, ostale sastojke pripremite. U manju posudicu namrvite kvasac sa prstohvatom šećera i 1.5 dcl toplog mlijeka. Ostaviti da se diže na toplom oko 10 minuta. Ako ne nabubri, ponoviti sa novim kvascem.
U jednoj posudi pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer. U veću plastičnu posudu za miješenje stavite brašno, dodajte uzdigli kvasac, izmućena jaja, prstohvat soli i limunovu koricu. Mikserom i posebnim nastavkom za tijesta počnite mijesiti tijesto. Raditi pokrete mikserom kao da rukom mijesite. Onako gore dole - krenite od sebe gore, pa nazad prema sebi.
Postepeno dodavajući ostatak toplog mlijeka. Zavisno o brašnu trebat će više ili manje. Ja sam otprilike izmjerila da treba za cijeli recept 2.5 dcl. Tijesto treba biti ljepljivo, ali kompaktno. Kada se počne odvajati od posude (nakon par minuta) prestanite mijesiti mikserom i nastavite mijesiti rukama tako da prebacite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama.
Dodajte si još otprilike šaku brašna kako biste umijesili lijepo glatko dizano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako vam ruke budu od brašna slobodno ih operite pa se vratite mijesiti tijesto. Posudu sa tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom da se utrostruči (oko sat vremena).
Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se ne bi ljepilo. Ukoliko vam se tijesto teško valja i onako vam se skuplja nazad prema sebi - znači da ste dobro izmijesili tijesto i da će krafne biti jako fine.
Okruglom modlicom ili čašom promjera 7*7 cm izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu (nemojte raditi sa manjim promjerom od 7*7 cm jer vam se krafne neće moći održavati na ulju, budu se stalno okretale i tada nećete dobiti bijeli prsten). Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Za test si ostavite malo tijesta sa kojim ćete provjeriti dali je ulje dovoljno toplo. Ostavite da se krafne dižu. Budete vidjeli kako se na očigled dižu. Otprilike im treba 10 minuta ako je prostorija topla.
Sada u duboki lonac srednje veličine nalijte 1 l ulja i pustite da se ulje dobro ugrije. Treba biti vruće. Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru sada malo smanjite - čisto da održava toplinu ulja.
Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje. Znači prvo one koje su se najviše digle. U ulje ih stavljate rukama. Pazite da se ne opečete.
Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani - idu u ulje. Ovo radimo zato da bi donja strana koja je bila na stolu dovoljno narasla pri prženju i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane.
Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Ovo se dešava sve jako brzo. Pa morate paziti. Nemojte ih puno okretati tamo vamo jer tada nećete dobiti bijeli prsten na krafni.
Na jednu tacnu stavite krpu i kada su krafne pečene - vadite ih van i stavite na krpu da se ocijede. Hladne krafne pospite šećerom u prahu i punite po želji.'
Krafne možete puniti na dva načina
- Rezanjem po vrhu krafne, a potom punjenjem ureza čokoladom ili pekmezom. Ili ju možete puniti tako da čokoladu, nutellu ili pekmez uštrcate u sredinu pečene krafne. Najlakše ćete uštrcati ako imate sličan nastavak kao sa slike, treba biti uzak i duguljast. Vrećicu za ukrašavanje napunite željenim punjenjem i punite krafne. Ja imam ovaj plastični za ukrašavanje, ali vrećice su još bolje - pojasnila je Sanja.
'Domaćicu' možete pratiti i na njezinom Instragram profilu.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: