To je to što me zanima!

Recept za domaće 'Digestive' kekse, ne može jednostavnije

Ljudi koji često pripremaju cheesecake znaju o kakvoj vrsti keksa se radi, no velika većina kupuje gotove. To su keksi od integralnog brašna koji se razmrve i preliju maslacem pa utisnu u kalup za cheesecake
Vidi originalni članak

Ovi keksi su odlični i kad se grickaju uz čaj ili kavu, a daleko su bolji izbor od većine keksa napravljenih od bijelog brašna jer su zdraviji i bolji za probavu. 

POGLEDAJTE VIDEO Recept za zobene kekse:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Možda ste se zapitali kako su nastali pa evo nekoliko zanimljivih detalja:

  • Drevna verzija Digestive keksa pojavila se kod starih Grka. Pravili su ih od mljevenog ječma i meda.
  • Rimski vojnici su takve kekse nosili na daleka putovanja, jer su vjerovali da imaju moć liječenja probavnih smetnji.
  • Izraz 'digestiv' dolazi iz 19. stoljeća i znači da 'pomaže probavi'.

DESET SUPER RECEPATA Odbrojavamo do Božića: Linzeri i londoneri mogu stajati čak tri tjedna, ako ih prije ne pojedete

  • Takve kekse slične današnjima su izumila dva škotska liječnika 1836. godine kako bi pomogli pacijentima s probavnim tegobama. Ubrzo su postali popularni kod ljudi koji paze na prehranu i žele se hraniti zdravo. 
  • Prvi 'digestive' keksi napravljeni su od mješavine zobene kaše, brašna i sode bikarbone.
  • Godine 1892. Alexander Grant razvio je i patentirao originalni recept za McVitie's Digestive kekse koji su danas jedni od najpopularnijih te vrste.

Donosimo vam recept za domaće 'Digestive' kekse pa ih napravite više, stavite u posudu s poklopcem i koristite po potrebi. Kako su blagdani pred nama, a time i uživanje u raznim kolačima, sigurno vam neće dugo stajati.

Sastojci:

  • 240 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 85 g šećera u prahu
  • 115 g maslaca izrezanog na kockice
  • 60 ml mlijeka

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a protvan obložite papirom za pečenje. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer pa u to utrljajte maslac tako da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte mlijeko i napravite tijesto. Učini li vam se da je tijesto previše suho, dodajte još malo mlijeka.

JESENSKI HIT Fine kiflice u obliku bundevica: Punite ih čokoladnim namazom

Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu otprilike 0,3 cm. Zatim radite okrugle oblike promjera otprilike 6,5 do 7 cm i slažite na protvan. Izbockajte ih čačkalicom ili vilicom na više mjesta i pecite 20 minuta (ili čak kraće), odnosno dok ne poprime blagu zlatnu boju.

Ostavite neka se posve ohlade, a potom i čuvajte u zatvorenoj posudi do tjedan dana.

Napomena: Sirovo tijesto možete zamrznuti pa kekse praviti kad poželite. Tijesto u dubokom zamrzavaju može stajati do mjesec dana, prenosi biggerbolderbaking.com.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare