Jutarnji sendvič
Jednostavno/25 minuta/Za 2 osobe
Sastojci: 4 kriške integralnog kruha, 80 g Šunke u ovitku Podravka, 50 g polumasnog sira
Za prilog od povrća: 50 g svježe paprike, 1 žličica biljnog ulja, 3 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 češanj češnjaka, sol
Za posluživanje: 2 rajčice
Priprema:
Svježu papriku narežite na kockice i kratko popecite na zagrijanom biljnom ulju. Papriku izvadite u zdjelicu i pomiješajte s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom i malo soli. Ploške kruha kratko popecite na tavi s jedne strane i izvadite na tanjur.
Okrenite ih pečenom stranom prema dolje, na gornju stranu stavite 1-2 žličice pripremljenog sira, pa rasporedite šunku i naribani sir. Sendviče poslužite tople s kriškama rajčica.
Savjet: Možete upotrijebiti bilo koji drugi polumasni ili polutvrdi sir, ovisno o vašem i ukusima ukućana.
Jadranska raskoš
Jednostavno/15 minuta/Za 4 osobe
Sastojci: 2 svježa krastavca, 100 g mladog luka, 1 Crveni grah Podravka (400 g), 2 EVA Sardine pikant (2x115g), 100 g cherry rajčica
Za salatni preljev: 1-2 žlice jabučnog octa, 4 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sol, papar, 120 g rikule ili potočarke
Priprema:
Krastavac ogulite i narežite na kocke. Luk narežite na manje kolutiće, dodajte ocijeđeni grah, rajčicu i ocijeđenu, na komade natrganu EVA Sardinu pikant. Sve sastojke lagano promiješajte.
Za preljev pomiješajte ocat i ulje, posolite i popaprite, a zatim pripremljenim preljevom prelijte salatu. Na tanjur za posluživanje stavite opranu rikulu, po rikuli rasporedite pikantnu salatu i poslužite.
Savjet: Umjesto rikule možete upotrijebiti bilo koju lisnatu sezonsku salatu.
Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist
I običan sendvič može se pretvoriti u pravu gurmansku poslasticu! Upravo jedan takav preporučamo za današnji doručak jer sadržava najkvalitetnije sastojke: integralni kruh, hladno prešano maslinovo ulje, svježu crvenu papriku i šunku.
Za ručak je pikantna salata bogata proteinima. Tako je na primjer, crveni grah dobar biljni izvor proteina. I za razliku od mesa, grah sadrži prirodno nisku razinu masti, a uz to ne sadrži kolesterol. Ovaj ukusni grah obiluje vlaknima: pola šalice graha sadrži čak 7,3 grama vlakana. Crveni grah odličan je izvor kalija i folne kiseline te dobar izvor željeza.
Jeste li znali da crveni grah sadrži iznimno visoku razinu antioksidansa, višu čak i od borovnica, brusnica i trešanja. Antioksidansi su potrebni kako bi zaštitili naše stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od raka, srčanih i drugih bolesti.
Srdela je prepuna nutrijenata korisnih za zdravlje. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, zdravima za srce, kalcijem, od kojeg se sastoje ljudske kosti i vitaminom D. Drugi je po važnosti izvor vitamina B12.