Recept će vas vjerojatno podsjetiti na dobre stare zapečene palačinke sa sirom, ali vjerujte nam – marelice ovom dobro poznatom tradicionalnom jelu udišu sasvim nov život!
POGLEDAJTE VIDEO: Kako vi jedete palačinke?
Sastojci:
- 250-300 g smjese za palačinke
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 300 g marelica
- 50 g sira mascarpone
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- limun
- 40 g maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja
- šećer u prahu
Priprema:
U tavi, na malo zagrijanog ulja, od mješavine za palačinke ispečemo 8 palačinki.
U zdjelu stavimo ocijeđeni svježi kravlji sir, šećer i vanilin šećer, sok polovice limuna, jaja, sir mascarpone, te sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.
Njome nadijenemo palačinke na debljinu pola cm i posipamo ih narezanim marelicama.
Nadjevene palačinke zamotamo i složimo u, maslacem namašćenu, vatrostalnu posudu.
U preostalu smjesu od sira ulijemo slatko vrhnje, dodamo preostale marelice, izmiješamo sastojke, sve zajedno prelijemo preko palačinki, ravnomjerno rasporedimo i posipamo listićima badema.
Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C na 30-ak min.