Trend prema većem broju karcinoma debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba započeo je sredinom 1990-ih, prema izvješću objavljenom u časopisu Gut.
Novo otkriće znači da "ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma trebate otići na pregled bez obzira na to koliko vam je godina", kaže koautorica istraživanja Rebecca Siegel, znanstvena direktorica u Američkom društvu za borbu protiv raka.
POGLEDAJTE VIDEO:
“Najčešći simptomi kod mladih ljudi, na temelju naših istraživanja, isti su kao i kod starijih pacijenata: zatvor, krv u stolici ili rektalno krvarenje, napuhnutost, dijareja, stolica užeg promjera nego što je uobičajeno, vjetrovi, bolovi, grčevi. Kad se ti simptomi pojave dan ili dva to vjerojatno ne znači rak, kaže Siegel. “No, ako te simptome imate dva ili tri tjedna tada otiđite na pregled", dodaje.
Siegel i njezin tim proučavali su globalne podatke tragajući za razlozima rasta broja slučajeva toga raka u SAD-u.
“Postoji zajednička nit", kaže ona. “I sad možemo ukazati na neke stvari”.
"To se, kako se čini, događa samo u bogatim zemljama i započelo je sredinom 1990-ih kad se nešto promijenilo u smislu izloženosti”, kaže Siegel. “Vjerojatno se radi o kombinaciji stvari koje su počele mijenjati rizike za tu bolest”.
Jedan vjerojatni kandidat su promjene u prehrani, kaže Siegel.
- Izvori hrane značajno su se promijenili u drugoj polovici 20. stoljeća. Iako se čini kao da gotovo tragate za iglom u plastu sijena, postoji najmanje nekoliko studija koje su proučavale zaslađene napitke i po kojima čak i umjerena konzumacija povećava rizike. A ne radi se samo o zaslađenim napitcima nego i o kukuruznom sirupu s mnogo fruktoze kod kojeg je uspostavljena veza. Ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa mogu stvoriti upaljeno okruženje u probavi - dodaje ona.
Od 2008. do 2012. među 42 zemlje s kvalitetnim registrima za rak stopa raka debelog crijeva među ljudima u dobi od 20 do 49 godina bila je najniža u Indiji (3,5 na 100,000 stanovnika), Ugandi (3,8 na 100.000) i Čileu (3,8 na 100.000) a najviša u Koreji (12,9 posto na 100.000), Australiji (11,2 posto na 100.000), SAD-u (10,0 na 100.000) i Slovačkoj (10,0 na 100.000).
Druge zemlje u kojima je zabilježen porast karcinoma kod mlađih bile su Kanada, Danska, Njemačka, Novi Zeland, Slovenija, Švedska i Britanija.
Najveći porast kod mlađih odraslih osoba zabilježen je na Novom Zelandu gdje je godišnje stopa rasla četiri posto te u Koreji rasla 4,2 posto.
Kod starijih odraslih ljudi novodijagnosticirani slučajevi na Novom Zelandu, Australiji, Kanadi i SAD-u smanjivali su se.
Iako ovo nije prva studija koja pokazuje porast te bolesti kod mlađih “vrlo je zabrinjavajuća”, kaže dr. Edward Chu, specijalist za rak sa Sveučilišta Pittsburgh.
“Uočavamo vrlo ozbiljan porast u dobnoj skupini od 40 do 49 godina. Kod njih se uočava tendencija prema agresivnijim oblicima bolesti koja se ne povlači ni pred agresivnijim metodama liječenja”.
On ističe da se više ne trebaju otpisivati kao bezazleni simptomi probavnih poremećaja kod mlađih osoba.
Na nesreću, kaže Chu, rak debelog crijeva može biti tiha bolest, pa ima smisla usmjeriti se na prevenciju poput promjene prehrane i stila života.
“Smanjite crveno mesto, povećajte voće, povrće i unos vlakana. Nastojte biti fizički aktivni, ne pušite i izgubite višak težine”.
Smanjite rizik od raka debelog crijeva uz ove savjete:
Izbjegavajte dugotrajno sjedenje
Sjedenje satima povezano je s bolovima u leđima, bolestima srca, venskom trombozom, dijabetesom i pretilošću. Stručnjaci tvrde da neaktivnost također može uzrokovati rak debelog crijeva. Dugotrajno sjedenje dovodi do nakupljanja upala u tijelu, a kronične upale mogu dovesti do raka debelog crijeva.
Ako puno sjedite na radnom mjestu, potrudite se da ustanete barem svakih sat vremena i malo prošetate.
Boravite na suncu
Umjerena izloženost suncu može vam pomoći da smanjite mogućnost oboljenja od raka crijeva. Boravite na suncu maksimalno 30 minuta dnevno, a tako će tijelo dobiti potrebnu dozu vitamina D. Obavezno koristite zaštitne faktore kako biste izbjegli opekline.
Jedite više žitarica
Uvrstite smeđu rižu i zob u jelovnik kako bi ste crijeva održali zdravima. Ove namirnice štite od raznih vrsta raka pa tako i od karcinoma debelog crijeva.
Kuhano povrće je zdravo
Povrće sadrži vlakna koja su važna za normalno funkcioniranje organizma. Unošenje kuhanog povrća pomoći će vam u prevenciji raka debelog crijeva i drugih bolesti koje pogađaju probavu.
Uvrstite ribu u jelovnik
Omega-3 masne kiseline neophodne su za dobru probavu, a jedan od najboljih izvora je riba. Najčešće se preporučuju srdele, skuša i losos.
Prestanite pušiti
Pušenje negativno utječe na cijeli organizam. Osim što može uzrokovati rak pluća i srčani udar, dokazano je da nepovoljno utječe na probavu i može izazvati karcinom debelog crijeva.
Održavajte tjelesnu težinu
Umjerena tjelesna težina može smanjiti rizik za rak debelog crijeva i mnoge druge bolesti. Zbog toga, održavajte idealnu težinu i vježbajte.
Odlazite redovito na preglede
Pregled crijeva može otkriti razne polipe koji su prethodnici tumora. Liječnici ih odstranjuju prije nego što se razviju u rak, a prijevremeno reagiranje može vam spasiti život.
POGLEDAJTE VIDEO: