Znanstvenici su proučili podatke o američkim prehrambenim navikama i raku kod 74.246 medicinskih sestara i 46.804 medicinskih tehničara u razdoblju od 20 godina. Podijelili su ispitanike u pet skupina ovisno o tome kolika je vjerojatnost bila da njihove prehrambene navike pridonose upalnim procesima.
U usporedbi s ljudima koji su jeli namirnice s najmanjim izgledima za upale, oni koji su jeli hranu povezanu s upalaama imali su 32 posto veće izglede dobiti kolorektalni rak, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Oncology.
- Obrazac prehrane koji je povezan s višim razinama upale kronično će stimulirati crijeva vodeći u proizvodnju trajno visokih razina cirkulirajućih medijatora upale koji mogu pridonijeti razvoju raka - kazao je voditelj studije Fred Tabung, znanstvenik s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.
- Takva prehrana, koja potiče upalu, ima visoki udio crvenog i prerađenog mesa, iznutrica, prerađenih žitarica i zaslađenih napitaka te niski unos čaja, kave, tamnožutog povrća i zelenog lisnatog povrća - kaže Tabung.
Muškarci s prehranom koja najviše potiče upalne procese imali su 44 posto veće izglede razviti kolorektalni rak u odnosu na muškarce koji su se hranili namirnicama koje imaju najmanje izgleda razviti upalne promjene, pokazalo je istraživanje. Žene koje su u prehrani imale najveći udio namirnica koje potiču upalu imale su 22 posto veće izglede za kolorektalni rak.
Kod muškaraca i kod žena veza između namirnica koje potiču upalu i rizika kolorektalnog raka bila je čvrsta za sve anatomske lokacije na kojima se takav rak pojavljuje osim za rak rektuma kod žena.
Rizik pojave kolorektalnog raka bio je čak i viši među pretilim muškarcima, vitkim ženama te muškarcima i ženama koji nisu konzumirali alkohol.
Neki od najvažnijih faktora rizika za kolorektalni rak su slučajevi u obitelji, postojanje polipa i nekog drugog raka kod pacijenta, određene bolesti poput ulceroznog kolitisa te izbjegavanje sistematskih pregleda, pokazala su ranija istraživanja.
Nepušenje, održavanje normalne težine i uzimanje aspirina povezani su s nižim rizikom od raka debelog crijeva.
Ograničenje istraživanja je što se oslanjanlo na to da se ispitanici točno prisjete što su jeli i pili.
Unatoč tome, zaključci istraživanja pružaju nove dokaze da tipična zapadna prehrana, puna namirnica koje potiču upalne procese poput mesa i prerađenih žitarica i s malo voća i povrća, može voditi u zdravstvene probleme, kaže Ursula Schwab, nutricionistica s istočnofinskog sveučilišta u Kuopioju koja nije bila uključena u istraživanje.
“Ovo istraživanje pruža nove dokaze uz ranija istraživanja koja su pokazala da je prehrana koja potiče upale povezana s nekoliko vrsta bolesti uključujući rak, dijabetes tip 2 i kardiovaskularne bolesti", kaže Schwab.