To je to što me zanima!

Zaštitnici od moždanog udara: Rajčice, citrusi, čokolada i riba

Ljudi s genetskom predispozicijom za moždani udar trebaju jesti više namirnica bogatih antioksidantima, likopenom i mineralima poput rajčice, čokolade i citrusa
Vidi originalni članak

Ljudi koji redovito jedu rajčice time značajno snižavaju svoj rizik od srčanog udara, utvrdila je studija finskog Sveučilišta Kuopio. Zdravi sastojak koji smanjuje vjerojatnost zgrušavanja krvi i nastanka masnih naslaga na stjenkama žila je likopen, antioksidant koji se osim u rajčici nalazi i u lubenici i guavi, piše Huffington Post.

- Prehrana bogata voćem i povrćem štiti od srčanog i moždanog udara, a namirnice bogate likopenom najbolji su saveznici zdravlja - rekao je voditelj studije, dr. Jouni Karppi.

Ljudi s genetskom predispozicijom za moždani udar, koji imaju više slučajeva moždanog udara u obitelji, trebali bi unositi više zdravih namirnica koje će ih zaštititi, naglašava Karppi.

Cjelovite žitarice 

Žene koje redovito jedu cjelovite žitarice, primjerice u integralnog kruhu, imaju od 30 do 40 posto manji rizik od moždanog udara, pokazala je studija objavljena u časopisu Američko medicinsko udruženje. Prehrana mediteranskog tipa koja uključuje cjelovite žitarice djeluje na regulaciju krvnog tlaka, čije povišenje može biti okidač moždanog udara, objašnjavaju liječnici.

Citrusi

Antioksidanti i flavonoidi u citrusima poput naranča, limuna, mandarina i grejpa važni su za zdravlje krvnih žila. Osim što mogu smanjiti rizik od moždanog udara, oni pomažu i održati zdravu cirkulaciju, pokazala je studija Sveučilišta Harvard na više od 70.000 ljudi.

Obrano mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i vrhnje s niskim udjelom mliječne masti zdravi su za organizam, a za razliku od onih punomasnih ne podižu rizik od moždanog udara. Zdravi sastojak mliječni proizvoda je vitamin D koji smanjuje rizik od moždanog udara za 10 posto, otkrila je studija švedskog Instituta Karolinska.

Namirnice bogate magnezijem

Mahunarke, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće smanjuju rizik od moždanog udara zahvaljujući visokom udjelu minerala magnezija. Unese li se u organizam svakodnevno oko 100 miligrama magnezija, rizik ishemijskog moždanog udara manji je za 10 posto, utvrdila je studija časopisa Klinička prehrana.

Riba 

Omega 3 masne kiseline u ribi čuvari su zdravlja mozga, pa tako jedenje ribe dva do tri puta na tjedan prepolovljuje rizik moždanog udara. Dobar dodatak ribi je maslinovo ulje, kao i češnjak, koji pojačavaju učinak zdravih masnih kiselina, pokazala je studija Sveučilišta Harvard.

Čokolada

Jedenje čokolade s visokim udjelom kakaa umanjuje vjerojatnost moždanog udara za 17 posto, pokazalo je švedsko istraživanje na više od 37.000 muškaraca objavljeno u časopisu Neurologija.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ruzana 12.10.2012.

    sve te namirnice te stite od mozdanog a otegnes od neke druge bolesti

  • zoya_1 11.10.2012.

    A meni za čokoladu nitko nije vjerovao...

  • veron 11.10.2012.

    nema meni kraja !! Sve to ja jedem..blago meni. a, od čega imam 10 bolesti?? baš me to zanima,niti pušim,niti pijem..samo rad,rad,rad..izgleda da rad ubija..

Komentiraj...
Vidi sve komentare