Ljudi koji redovito jedu rajčice time značajno snižavaju svoj rizik od srčanog udara, utvrdila je studija finskog Sveučilišta Kuopio. Zdravi sastojak koji smanjuje vjerojatnost zgrušavanja krvi i nastanka masnih naslaga na stjenkama žila je likopen, antioksidant koji se osim u rajčici nalazi i u lubenici i guavi, piše Huffington Post.
- Prehrana bogata voćem i povrćem štiti od srčanog i moždanog udara, a namirnice bogate likopenom najbolji su saveznici zdravlja - rekao je voditelj studije, dr. Jouni Karppi.
Ljudi s genetskom predispozicijom za moždani udar, koji imaju više slučajeva moždanog udara u obitelji, trebali bi unositi više zdravih namirnica koje će ih zaštititi, naglašava Karppi.
Cjelovite žitarice
Žene koje redovito jedu cjelovite žitarice, primjerice u integralnog kruhu, imaju od 30 do 40 posto manji rizik od moždanog udara, pokazala je studija objavljena u časopisu Američko medicinsko udruženje. Prehrana mediteranskog tipa koja uključuje cjelovite žitarice djeluje na regulaciju krvnog tlaka, čije povišenje može biti okidač moždanog udara, objašnjavaju liječnici.
Citrusi
Antioksidanti i flavonoidi u citrusima poput naranča, limuna, mandarina i grejpa važni su za zdravlje krvnih žila. Osim što mogu smanjiti rizik od moždanog udara, oni pomažu i održati zdravu cirkulaciju, pokazala je studija Sveučilišta Harvard na više od 70.000 ljudi.
Obrano mlijeko i mliječni proizvodi
Mlijeko, jogurt i vrhnje s niskim udjelom mliječne masti zdravi su za organizam, a za razliku od onih punomasnih ne podižu rizik od moždanog udara. Zdravi sastojak mliječni proizvoda je vitamin D koji smanjuje rizik od moždanog udara za 10 posto, otkrila je studija švedskog Instituta Karolinska.
Namirnice bogate magnezijem
Mahunarke, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće smanjuju rizik od moždanog udara zahvaljujući visokom udjelu minerala magnezija. Unese li se u organizam svakodnevno oko 100 miligrama magnezija, rizik ishemijskog moždanog udara manji je za 10 posto, utvrdila je studija časopisa Klinička prehrana.
Riba
Omega 3 masne kiseline u ribi čuvari su zdravlja mozga, pa tako jedenje ribe dva do tri puta na tjedan prepolovljuje rizik moždanog udara. Dobar dodatak ribi je maslinovo ulje, kao i češnjak, koji pojačavaju učinak zdravih masnih kiselina, pokazala je studija Sveučilišta Harvard.
Čokolada
Jedenje čokolade s visokim udjelom kakaa umanjuje vjerojatnost moždanog udara za 17 posto, pokazalo je švedsko istraživanje na više od 37.000 muškaraca objavljeno u časopisu Neurologija.