To je to što me zanima!

Radnici ne bi trebali dolaziti na posao prije 10 sati, evo zašto

Društvo bi moralo uskladiti početak posla i škola s prirodnim ljudskim satom jer ovako kod radnika, učenika i studenata dolazi do zdravstvenih i psihičkih problema, kaže dr. Paul Kelly, znanstvenik s Oxforda
Vidi originalni članak

Živimo u neispavanom društvu. Ne možemo promijeniti naš 24-satni bioritam. Ne možemo jednostavno naučiti ustajati u određeno vrijeme. Naše tijelo živi u harmoniji sa suncem, nedostatak sna je mučenje, a to rade i u bolnicama. Društvo bi moralo uskladiti početak posla i škola s prirodnim ljudskim satom jer ovako kod radnika, učenika i studenata dolazi do zdravstvenih i psihičkih problema, objašnjava dr. Paul Kelly, znanstvenik sa Sveučilišta Oxford.

OD SKLADIŠTARA DO DIREKTORA Posao iz snova: Svaki dan je drugačiji i rijetko kad se može predvidjeti kako će završiti

- Forsiranje radnika mlađih od 55 godina da dolaze na posao prije deset sati je kontraproduktivno. Radnici su umorni, imunitet im je slabiji te su skloniji bolestima i pod većim su stresom. To vodi slabijoj memoriji i manjku pažnje, a može završiti alkoholizmom ili uzimanjem droga - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Njihova tijela su iscrpljena zbog neispavanosti, a to itekako utječe na produktivnost. Nakon 55 godine ljudi trebaju manje sna, ali do tad bi trebali s poslom počinjati u deset sati da bi bili puni radnog elana i produktivnosti. Radni dan kasnije bi trebao počinjati i učenicima te studentima. Starija djeca u školu ne bi trebala prije 11 sati - napominje.

Studije pokazuju da se prosječan školarac u dobi od deset godina ne može kvalitetno usredotočiti na nastavu prije 8.30, a srednjoškolci stari 16 godina prije 10 sati. Za studente je najbolje vrijeme za nastavu i učenje nakon 11 sati. Tada bi bolje učili i bilo bi manje problema u njihovom ponašanju jer bi bili odmorniji.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • 1.mungos 26.02.2024.

    Ljepo odeš na selo i zuriš u sunce. Haha živiš kao proleter do 120godine zdrav ko' dren.

  • hf47 26.02.2024.

    Radiš od 10 do 18 i nemaš ništ od dana ni prije posla ni poslije posla. Dok obaviš kupovinu, dođeš doma, skuhaš možeš već u krevet. A i šta s ovima koji rade od 7 do 17? Oni bi trebali radit do 20h.

  • tutek! 26.02.2024.

    I onda kad su pomaknuli radno vrijeme na kasnije, pa se umjesto u 6 ili 7 ujutro počinje raditi u 8 ili 9, onda su uveli ljetno vrijeme pa su vratil ijedan sat unazad. I sad da uvedu da se radi od 10, onda bi pomaknuli sat za jedno 2-3 unazad i vratili bi se na početak. Ukratko, IQ nula.

Komentiraj...
Vidi sve komentare