Sastojci:
- purica od 3 kg
- 180 g maslaca
- 75 g ulja
- mješavina suhih začina
- mlinci
Priprema:
Puricu očistite i natrljajte biljnim začinima izvana i iznutra pa pecite u pećnici lagano podlijevajući prvih pola sata uljem, a kad ga potrošite, nastavite podlijevati vodom. Tijekom drugog sata pečenja podlijevajte svakih pola sata tekućinom u kojoj se purica peče.
Okrenite je nekoliko puta s leđa na prsa i obrnuto da se ispeče sa svih strana. Purica je ispečena za dva i pol, tri sata, a to provjerite zabadajući vilicu u bijelo meso: ako vilica ulazi lagano, purica je pečena. U međuvremenu mlince rastrgajte na manje komade i prelijte ključalom vodom. Odvojite dio masnoće od pečenke i prelijte mlince. Narežite puricu.
Savjet:
Sol i začinsko bilje usitnite u mužaru, pomiješajte s omekšalim maslacem. Koristite kao premaz za puricu, dodatak pečenom mesu ili prepečenom kruhu.