Previše bakra u prehrani ljudi doprinosi razvoju i sve većem broju slučajeva Alzheimerove bolesti, utvrdili su znanstvenici Sveučilišta Rochester u New Yorku.
Bakar se taloži u krvnim žilama u mozgu te ometa normalan protok kisika, a zbog toga se iz njega teže eliminira protein nazvan beta amiloid, piše BBC. Jedno od obilježja Alzheimerove bolesti je akumulacija tog proteina u neku vrstu kamenca u mozgu.
- Jasno je da tijekom vremena višak beta amolida u mozgu dovodi do Alzheimerove bolesti, a taj proces pospješuje previše bakra - rekao je voditelj studije, dr. Rashid Deane.
Dodaje kako je bakar važan metalni ion te da mnoge važne namirnice poput graha, boba, gljiva i jaja sadrže bakar te nije pametno potpuno ga izbaciti iz prehrane, ali je dobro ograničiti njegov unos u životinjskim iznutricama.
Simptomi bolesti
- Poteškoće govora, pisanja i čitanja u svakodnevnim situacijama
- Poremećaj pamćenja i poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti poput snalaženja u domu, kuhanja i osobne higijene
- Često gubljenje stvari i zaboravljanje imena bliskih ljudi te njihovo miješanje
- Promjene raspoloženja i ponašanja, kao i promjena osobnosti
- Nemogućnost koncentracije i gubitak zanimanja koje su dosad zanimale čovjeka