Gotovo sve povrće koje se krajem ljeta može nabaviti na tržnicama odlično je za punjenje. Pune se tikvice, rajčice, patlidžani, krastavci i paprike, a lisnato povrće poput kupusa i kelja može poslužiti za pripravu ukusnih sarmi. One se mogu pripremiti i od lišća vinove loze, no treba birati mlade listove koji nisu prskani kemikalijama. Nešto rjeđe, pune se i krumpir, mrkva, celer i artičoke. Kod nas se povrće najčešće puni smjesom mljevenog mesa, riže i sitno nasjeckanog luka. No ukusne nadjeve također možete pripremiti od sitno nasjeckanog povrća, gljiva, graha, kukuruza, krumpira i pire krumpira te leće. Punjeno povrće poznavali su stari Grci koji su zaslađeni sir zamatali u smokvine listove. Slična jela i danas su najčešća u zemljama Sredozemlja. Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji gdje se naziva dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom ondje se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Dolme nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i poslužuju hladne. Puniti se može i sirovo povrće. Krastavci nadjeveni svježim sirom i koprom osvježavajući su obrok za vruće dane.
RAJČICE S TUNOM I SVJEŽIM SIROM
Sastojci: 4 rajčice srednje veličine, 125 g svježeg sira, žlica nasjeckanog svježeg kopra, (možete ga zamijeniti svježim peršinom ili vlascem) 12 štapića ementalera za ukrašavanje, mala limenka tunjevine (80g) u vodi, 1 tvrdo kuhane jaje, stručak mladog luka, kajenski papar i sol po želji
Priprema: Mladi luk, kopar i jaje sitno nasjeckajte. Operite rajčice, odrežite im vrhove i žlicom izvadite sjemenke. Unutrašnjost rajčica pomiješajte sa svježim sirom, koprom i jajetom. Dodajte tunu i dobro promiješate da dobijete kremastu smjesu i njome napunite rajčice.
Pospite kajenskim paprom i u svaki ubodite 3 štapića ementalera.
PUNJENE TIKVICE NA TALIJANSKI NAČIN
Sastojci: 4 velike tikvice, 30 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja, mali luk, 4 zrele rajčice, 4 žlice svježeg bosiljka, sol i papar, 2 žlice kapara, 250 g sira
Priprema: Prerežite tikvice po dužini, izdubite meso i sitno ga narežite. Na maslacu i žlici maslinova ulja pirjajte sjeckani luk dok ne omekša. Dodajte meso tikvica, rajčice, bosiljak, sol i papar te pirjajte uz miješanje 5 minuta. Nauljite unutrašnjost tikvica i položite ih u lim za pečenje. Pecite 5-10 minuta na 180 u00B0C. Izvadite i napunite tikvice pripremljenom smjesom, pokrijte nasjeckanim kaparima i sirom te zapecite još 10-15 minuta.
KRUMPIR U LJUSCI PUNJEN SVJEŽIM SIROM
Sastojci: 4 krumpira, 250 g špinata, žlica maslinova ulja, glavica luka, 125 g svježeg sira, muškatni orašćić, sol i papar
Priprema: Vilicom izbockajte krumpire po cijeloj površini. Pecite 1 sat na 220 C. Špinat kuhajte 1-2 minute u vrlo malo vode da listovi uvenu, dobro ocijedite i sitno nasjeckajte. U manjoj tavi zagrijte luk i pržite na laganoj vatri, povremeno miješajući, 3-5 minuta. Prerežite krumpire po pola, pa žlicom izdubite unutrašnjost i stavite u zdjelu. Dodajte špinat, luk, preostalo ulje iz tave, sir, muškatni orašćić, sol i papar, pa dobro promiješajte. Smjesom nadjenite krumpir i pecite još 20 min.
>>> Listove kelja možete puniti različitim nadjevima. Tvrde listove dobro je prethodno staviti na nekoliko sekundi u vrelu vodu.
>>> Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u pećnici jer bi se moglo raspasti
>>> Kapari, ukiseljeni pupoljci slični bobicama, odličan su i niskokaloričan dodatak nadjevima, osobito onima od svježeg sira