Paprika se kod nas najčešće puni smjesom mljevenog mesa i riže, no punjena paprika može se pripremiti i na mnoge druge načine.
Paprike možete puniti naribanim sirovim krumpirom, lukom, mrkvom i češnjakom, dodati malo maslinova ulja i zapeći u pećnici. Ostatke pečenog mesa, npr. usitnjene piletine, iskoristite za nadjev, a punjene paprike mogu se i pržiti - tako se priprema meksičko jelo chile relleno. Zelene paprike pune se sirom ili mljevenim mesom, uvaljaju u jaja i krušne mrvice i prže. Želite li ipak lakše i manje kalorično jelo, paprike nadjenite rižom, kus-kusom i povrćem, a za hladno predjelo nema do mješavine svježeg sira, krastavaca i maslina. Tradicionalnu punjenu papriku i druge recepte s paprikom potražite u subotnjem broju magazina Skuhatćute za samo 1,99 kn.
Može i na tavi, na talijanski ili indijski način...
U Slavoniji je popularna paprika punjena sirom i zapečena na tavi, a Talijani uživaju u paprikama s tunjevinom. Indijci tako pripremaju bharvan mirch, za koje paprike pune kuhanim i zgnječenim krupirom s čilijem, kurkumom, korijandrom i limunovim sokom.
Pikantne lađice s kobasicom i sirom
Sastojci: 40 g purećih ili pilećih kobasica, 2 žličice maslinova ulja, luk, zelena paprika, 2 češnja češnjaka, šalica kuhanoga kukuruza, sol, papar, 1/3 šalice korijandra, 2/3 šalice kiselog vrhnja, 6 trokutića topljenog sira, 1/4 žličice čilija u prahu, žličica sušenog peršina, 12 blagih čili papričica, 3/4 šalice ribanog sira
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Prepolovite i očistite paprike pa ih pecite u limu na alu-foliji oko deset minuta. Popecite nasjeckane kobasice u tavi, izvadite ih, dodajte maslinovo ulje te popirjajte luk i nasjeckanu zelenu papriku. Dodajte češnjak i kukuruz pa propržite još dvije minute. Maknite s vatre te povrću dodajte kobasice. Izmiješajte topljeni sir i vrhnje pa dodajte povrću s kobasicama. Začinite solju, paprom, čilijem i peršinom te miješajte dok se sve ne sjedini. Polako umiješajte sjeckani korijandar. Unutrašnjost pečenih polovica paprike posolite i popaprite te ih napunite smjesom s kobasicama i pospite ribanim sirom. Pecite paprike deset minuta na 170°C.
Vegetarijanski užitak
Sastojci: 6 paprika, manja tikvica, 2 režnja češnjaka, žlica limunova soka, 2 šalice kuhanoga kus-kusa ili riže, 400 g kuhanog slanutka, rajčica, origano, 1/2 šalice sira fete
Priprema: Paprikama ravno odrežite vrhove, očistite ih i kuhajte na pari pet minuta. Na ulju propirjajte sjeckanu tikvicu i češnjak. Umiješajte ostale sastojke. Napunite paprike mješavinom, poklopite ih i pecite ih 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva.
Paprika na oko
Sastojci: 2 jaja, ulje za prženje, soli i papra prema ukusu, 2 okrugle kriške crvene paprike babure debljine oko 2 cm, 2 režnja crvene paprike širine 2 cm
Priprema: Na vruće ulje stavite dvije kriške paprike. U njih razbijte po jedno jaje. Poklopite tavu i pecite na laganoj vatri dok se jaje ne ispeče. Posolite i popaprite.
Predjelo od rajčice
Sastojci: 4 rajčice srednje veličine, 125 g svježeg sira, žlica nasjeckanoga svježega kopra (možete ga zamijeniti peršinom ili vlascem), 12 štapića ementalera za ukrašavanje, limenka tunjevine (80 g) u vodi, tvrdo kuhane jaje, stručak mladog luka, kajenski papar, sol
Priprema: Mladi luk, kopar i jaje sitno nasjeckajte. Operite rajčice, odrežite im vrhove i žlicom izvadite sjemenke. Unutrašnjost rajčica pomiješajte sa svježim sirom, koprom i jajetom. Dodajte tunjevinu, dobro promiješate da dobijete kremastu smjesu i njome napunite rajčice.
Tikvice sa sirom na talijanski način
Sastojci: 4 velike tikvice, 30 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja, mali luk, 4 zrele rajčice, 4 žlice svježeg bosiljka, sol, papar, 2 žlice kapara, 250 g sira
Priprema: Prerežite tikvice po dužini, izdubite meso i sitno ga narežite. Na maslacu i žlici maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte meso tikvica, rajčice, bosiljak, sol i papar te pirjajte uz miješanje pet minuta. Nauljite unutrašnjost tikvica i položite ih u lim za pečenje. Pecite 5-10 minuta na 180°C. Izvadite i napunite tikvice pripremljenom smjesom, pokrijte nasjeckanim kaparima i sirom te zapecite još 10-15 minuta.
Punjeni patlidžani
Sastojci: 4 patlidžana, 500 g rajčica, 2 velike glavice luka, 2 žlice mljevene slatke paprike, šalica kuhane riže, 2 žlice ajvara, malo nasjeckanog peršina, češnjak, parmezan, papar, sol, ulje
Priprema: Patlidžane narežite na polovice, izdubite, posolite i ostavite 15-ak minuta da puste vodu. Nakon toga lagano pirjajte luk, peršin, rajčicu i češnjak. Kad smjesa omekša, umiješajte rižu, nauljite patlidžane i napunite dobivenom smjesom, koju malo začinite ajvarom i mljevenom paprikom. Pospite parmezanom, stavite u pećnicu na 180°C i zapecite 15 minuta.
Nadjeveni krastavci
Sastojci: 2 krastavca, 100 g svježeg sira, 100 g vrnja, nekoliko listića dimljenog lososa ili pršuta, 1/2 glavice luka, 1/2 crvene paprike, sok pola limuna, sol, papar
Priprema: Djelomično ogulite krastavce tako da na njemu ostanu pruge. Odrežite vrhove krastavca i narežite na debele kolutove te ih s jedne strane izdubite žlicom. Umutite sir i vrhnje, dodajte nasjeckani luk, limunov sok, sol i papar te pršut ili losos narezan na tanke trake. Dobivenom smjesom napunite krastavce. Ukrasite nasjeckanom paprikom.