Kako biste se što manje namučili s guljenjem tvrdo kuhanih jaja, najbolje je uzeti ona koja su stara nekoliko dana. Također, tijekom kuhanja dodajte žlicu octa, a kad su gotova, ubacite ih u ledeno hladnu vodu. Time ćete izbjeći stvaranje zelenog obruba oko žumanjka. Budući da su kod punjenih jaja prezentacija i atraktivnost izrazito važni, bilo bi ih dobro preko noći ostaviti da “leže” bočno.
POGLEDAJTE VIDEO:
Tako će tijekom kuhanja žumanjak ostati centriran, a jaja će se lakše moći ukrasiti. Također, najbolje ih je prerezati uzdužno kako bi bila što stabilnija na tanjuru. Nakon što žlicom izvadite žumanjke, možete ih pomiješati s kojim god sastojkom poželite, no oni će se najljepše povezati ubacite li i senf, majonezu ili vrhnje. Za manje kaloričnu verziju punjenih jaja poslužite se malomasnim jogurtom ili svježim sirom. Također, umak poput pesta također će pomoći svim sastojcima da se sljube, a malo limunova soka dat će im svježinu.
Jaja će biti šarenija i ako u smjesu zgnječenih žumanjaka naribate mrkve i dodate nasjeckanih začina, a najbolje će pristajati celer, vlasac ili majčina dušica. Ako ste ljubitelj vatrenijih, ljućih okusa, žumanjcima pomiješanim sa senfom i maslinama izvrstan dodatak bit će pola žličice crvene ljute paprike.
Da bi bila zasitnija, u smjesu ubacite nasjeckane komadiće skuhane piletine ili kozice, koje možete cijele staviti i na vrh kao ukras. Jaja će biti osobito dekorativna ako smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom pa je utisnete u bjelanjak. Također, možete napraviti ježiće ili miševe, ali i jedrilice. U punjena jaja zabodite čačkalicu, na koju ste stavili krišku slanine ili salame.
Novi okusi
Kako bi jaja imala zanimljiviju teksturu, žumanjke pomiješajte s pečenim sezamom, kikirikijem ili lješnjakom te kiselim vrhnjem. Tom smjesom napunite bjelanjke.
Skuhajte jaja, izvadite žumanjke pa ih pomiješajte s paštetom, majonezom, senfom i kiselim vrhnjem. Tom smjesom napunite bjelanjke te sve ukrasite zelenim maslinama.
Ježići punjeni pršutom i vrhnjem
Sastojci: 12 jaja, 1/2 šalice nasjeckanog pršuta, 5 nasjeckanih maslina, 1/4 šalice nasjeckane paprike, žlica senfa, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 2 žlice majoneze, sol, papar, malo mljevenog češnjaka, stabljike mladog luka i crvena paprika za ukras
Priprema: Jaja skuhajte, ogulite i prepolovite. Izvadite žumanjke pa ih pomiješajte s pršutom, maslinama, paprikom, senfom, vrhnjem majonezom, češnjakom, senfom i paprom. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa je utisnite u polovice bjelanjaka. Bodlje načinite od mladog luka, a oči od paprike.
Fantazija s maslinama
Sastojci: 6 jaja, 8 žlica kiselog vrhnja, 200 g račića, 2 filea bijele ribe, crne masline, 2 kisela krastavca, majoneza, papar, 2 krumpira
Priprema: Tvrdo skuhajte jaja. Prepolovite po dužini i izvadite žumanjke. Izmiješajte ih s vrhnjem, usitnjenim krumpirom, kuhanom ili pečenom ribom i sitno rezanim krastavcima. U svaki bjelanjak stavite pripremljene smjese, a na vrh dodajte majoneze, rajčice i masline.
Jaja punjena slaninom i sirom
Sastojci: 12 jaja, 1/2 šalice majoneze, 4 kriške slanine, 2 žlice naribanog cheddara (ili tvrdog sira prema želji), žlica senfa
Priprema: Tvrdo skuhajte jaja. Nasjeckanu slaninu prepržite. Izvadite žumanjke pa ih pomiješajte sa slaninom, sirom, senfom i majonezom. Ukrasite šunkom i lukom.
Mediteranska punjena jaja
Sastojci: 10 jaja, šalica pečene piletine, glavica zelene salate, kopar, sol, papar
Priprema: Tvrdo skuhajte jaja. Zatim ih ogulite i prerežite na pola. Žlicom izvadite žumanjke pa ih pomiješajte s majonezom i piletinom. Tu smjesu stavite u bjelanjke i poslužite na listovima salate. Posolite, popaprite i ukrasite koprom.