Malo je vjerojatno da će vam promaknuti ovaj recept ako ikada pregledate španjolsku kuharicu. Ovaj desert može se poslužiti topli ili hladni, ovisno o dobu godine. Iako svatko ima svoju verziju recepta, on se prenosi s generacije na generaciju.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne soje
Premda je to vrlo jednostavan desert, postoji razlog zašto je on mnogima pun pogodak - razlog tome je zato što se može napraviti na različite načine. Koliko god se jednostavno ovo jelo činilo, trik kako bi arroz con leche ili riža na mlijeku bila savršena je biranje pravih sastojaka kako bi desert bio što više kremast.
Slijedite ove korake kako biste napravili savršenu rižu na mlijeku:
Sastojci koji su vam potrebni:
- 250 grama riže okruglog ili kratkog zrna - tijekom kuhanja oslobađa škrob bolje od riže dužeg zrna
- 3 litre punomasnog mlijeka - masnoća ga čini kremastijim
- 100 mililitara vrhnja
- 250 grama šećera
- dva štapića cimeta
- cimet u prahu, po ukusu
- korica jednog limuna
- sol
Priprema:
Rižu stavite u kipuću vodu u veliki lonac i promiješajte da pusti škrob. Nakon otprilike 5-10 minuta maknite vodu i vratite rižu na srednju vatru. Malo po malo dodajte vruće mlijeko.
Dodajte žličicu soli, koricu limuna, cimet i vrhnje. Najvažniji dio izrade arroz con leche (riže na mlijeku) je stalno miješanje smjese kako se ne bi zalijepila. To možete raditi oko 40 minuta. Kad tekstura pudinga postane kremasta, dodajte još vrućeg mlijeka i miješajte bez prestanka.
Kad se mlijeko upije, dodajte šećer i miješajte još 5-10 minuta. Kušajte rižu kako biste provjerili jesu li zrna kuhana i je li tekstura pudinga dovoljno gusta. Ako je riža još tvrda, ali nije dovoljno kremasta, slobodno dodajte još malo mlijeka, samo pazite da se tekućina ne zalijepi.
Prije nego se smjesa ohladi, uklonite štapiće cimeta i koricu limuna. Prilikom posluživanja, vrh pudinga možete posuti šećerom i cimetom. Šećer možete i karamelizirati s plamenikom kako biste stvorili hrskavi sloj sličan onom koji se nalazi na Crem Bruleu, piše Insider.