Metoda prženja na naglo znači peći jelo u tavi prekrivenoj s malo ulja ili masti. Najbolji je izbor za pripremu piletine ili odrezaka. Najvažnije je peći na jakoj vatri i redovito okretati meso kako bi se meso ravnomjerno ispeklo. Tako ćete dobiti koricu s vanjske strane, a sočno meso iznutra. Ako tava nije dovoljno vruća, pore na mesu neće se zatvoriti i svi sokovi će iscuriti.
Osim temperature važna je i vrsta masnoće na kojoj jelo pripremate. Za meso je najbolje ulje jer se može zagrijati na visokoj temperaturi, a da pritom ne izgori. Maslac je pravi izbor za povrće, ali ne smije potamniti već se samo pjeniti.
Prženje mesa i povrća na naglo
Pileći i pureći file pecite sa svake strane po četiri do pet minuta, a za svinjski kotlet trebat će vam duplo više vremena. Kotlete je dovoljno peći osam do devet minuta sa svake strane, a file ribe od tri do četiri minute. Na isti se način može pripremati i povrće. Zeleno lisnato povrće treba pržiti dvije do tri minute, a krumpir pet do šest.