Prženo meso, kobasice, slanina, krumpir i jaja, a za desert krafne obilato punjene s pekmezom, mogu čak i ojačati srčani mišić i biti dobre za srce, otkrili su američki istraživači. Zbog snažnijeg srčanog mišića oporavak nakon srčanog udara je kraći, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cincinnati u kojem su miševe svakodnevno hranili masnom i prženom hranom. Pokazalo se da su miševi hranjeni tzv. junk foodom imali znatno blaže srčane udare, od onih koje su hranili zdravijom hranom. U prosjeku su miševi, kojima su davali masnu hranu imali i do 70 posto slabije infarkte, objavili su istraživači.
- Kratkoročno hranjenje masnom i prženom hranom u trajanju do šest tjedana, pomaže u očuvanju srčanih funkcija - izjavila je voditeljica istraživanja, Lauren Haar.
Još je uvijek nejasno na koji način masnoće pomažu srcu, no stručnjaci misle kako je moguće da mu one pružaju više energije, čime i jačaju tijelo. Vjeruju kako bi rezultati ovog istraživanja mogli utjecati na prehranu pacijenata nakon srčanog udara i ubrzavanje oporavka. Međunarodna liječnička udruženja smatraju kako potrebno izvesti još istraživanja prije primjene masne hrane u terapijama srčanih bolesnika.