Da redovito jedenje pržene hrane može uzrokovati srčani udar je mit, tvrde španjolski znanstvenici. Naime, ključ je u vrsti ulja i koliko se često hrana prži u istom ulju. Znanstvenici su pratili više od 40.000 ljudi tijekom 14 godina i nisu pronašli nikakvu vezu između prehrane bogate prženom hranom koju Španjolci redovito jedu i srčanog udara. Oni u kuhanju koriste maslinovo ulje i ulje od suncokreta, piše The Telegraph.
- Isto su potvrdile i dvije različite studije, što znači da nema čvrstih dokaza da je pržena hrana loša za zdravlje. No to ne znači da neće ostaviti nikakve posljedice - ističe profesor Michael Leitzmann sa Sveučilišta Regensburg u Njemačkoj.
No znanstvenici tvrde da se prženje hrane više puta u istom ulju, kako to rade američki restorani, ne može uspoređivati s prženjem u mediteranskim zemljama u kojima ljudi koriste maslinovo ulje i potom ga bace. Hrana pržena u dubokom ulju sadrži više soli i povećava krvni tlak, a samim time i rizik od srčanog udara.
- Pri kuhanju treba izbjegavati maslac i životinjsku mast kao i hranu bogatu mastima bogatu kalorijama. Takav režim prehrane može prouzročiti pretilosti i povećati rizik od bolesti srca - tvrdi Victoria Taylor iz britanske udruge Srce.