To je to što me zanima!

Pržena hrana ipak nije štetna za zdravlje, stvar je u vrsti ulja

Ako se hrana prži na maslinovom ili suncokretovom ulju ona nije loša za zdravlje, a najveći problem nastaje ukoliko se jedno ulje koristi više puta za prženje
Vidi originalni članak

Da redovito jedenje pržene hrane može uzrokovati srčani udar je mit, tvrde španjolski znanstvenici. Naime, ključ je u vrsti ulja i koliko se često hrana prži u istom ulju. Znanstvenici su pratili više od 40.000 ljudi tijekom 14 godina i nisu pronašli nikakvu vezu između prehrane bogate prženom hranom koju Španjolci redovito jedu i srčanog udara. Oni u kuhanju koriste maslinovo ulje i ulje od suncokreta, piše The Telegraph

- Isto su potvrdile i dvije različite studije, što znači da nema čvrstih dokaza da je pržena hrana loša za zdravlje. No to ne znači da neće ostaviti nikakve posljedice - ističe profesor Michael Leitzmann sa Sveučilišta Regensburg u Njemačkoj. 

No znanstvenici tvrde da se prženje hrane više puta u istom ulju, kako to rade američki restorani, ne može uspoređivati s prženjem u mediteranskim zemljama u kojima ljudi koriste maslinovo ulje i potom ga bace. Hrana pržena u dubokom ulju sadrži više soli i povećava krvni tlak, a samim time i rizik od srčanog udara. 

- Pri kuhanju treba izbjegavati maslac i životinjsku mast kao i hranu bogatu mastima bogatu kalorijama. Takav režim prehrane može prouzročiti pretilosti i povećati rizik od bolesti srca - tvrdi Victoria Taylor iz britanske udruge Srce.  

Idi na 24sata

Komentari 3

  • dobrad66 25.01.2012.

    seru kvake bez veze još od svega je najzdravija svinjska mast,dok su ljudi jeli čvarke,sapunjaru i pekli na masti nisu crkavali ko danas od sveg i svačeg

  • drug Tito_1 25.01.2012.

    znamo to odavno, a sutra ide članak jedite na masti ostalo je kancerogeno itd itd...

Komentiraj...
Vidi sve komentare