Redoslijed rođenja ne određuje sklonost nastanku astme ili ekcema, no on ima velikog utjecaja na razvoj alegije na hranu, otkrilo je japansko istraživanje provedeno na više od 13.000 djece u dobi od sedam do 15. godina. Alergije na hranu najčešće su kod prvorođene djece, dok drugorođeni imaju manje šanse za razvoj alergije. Ako je obitelj višečlana, najmanji rizik nastanak alergije na hranu imaju djeca rođena posljednja.
- Potrebna su daljnja istraživanja da bismo otkrili zašto su prvorođeni skloniji alergijama na hranu - izjavio je voditelj istraživanja dr. Takashi Kusunoki sa Sveučilišta u Kyotu.
Hrana koja uzrokuje alergije
Alergije na hranu mogu se razviti u bilo kojoj dobi, ali su najčešće u prvim godinama života. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže masnoće i šećere, a namirnice koje ih uzrokuju su kravlje mlijeko, jaja, ribe, školjke i rakovi, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. najvažnija terapija je eliminacijska dijeta, tj. izbjegavanje namirnica koje sadrže alergene.