To je to što me zanima!

Prvi lunarni uređaj je sletio na Mjesec i snimio 11 tisuća slika

Surveyor 1 je na današnji dan 1966. poslao 11.237 fotografija mjesečeve površine na Zemlju koristeći televizijsku kameru, a 1970. godine poginuo je svjetski prvak Formule 1, Bruce McLaren
Vidi originalni članak

Dana 2. lipnja 1953., kraljica Elizabeta II službeno je okrunjena za monarha Ujedinjenog Kraljevstva. Stotine milijuna slušalo je radio i po prvi put gledalo proces na televiziji uživo. Nakon krunidbe su 27-godišnja kraljica i njezin muž, vojvoda od Edinburgha, prošli povorkom dugom osam kilometara. 

U eksperimentalnoj vožnji poginuo je Bruce McLaren

Na današnji dan 1970. godine poginuo je svjetski prvak Formule 1, Bruce McLaren, u sudaru tijekom testne vožnje eksperimentalnog automobila vlastitog dizajna. Sa samo 22 godine postao je najmlađi pobjednik F1, a u vrijeme smrti, McLaren je bio na vrhu međunarodnog trkaćeg svijeta više od desetljeća. Trkaći tim i danas nosi njegovo ime.

Surveyor 1 sletio na Mjesec

Prvi lunarni uređaj bez posade sletio je na Mjesec 2. lipnja 1966. Lansirala ga je Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir (NASA), a prikupio je podatke o površini Mjeseca koji bi bili potrebni za slijetanje Apolla s posadom na Mjesec 1969. godine. Za slike su koristili televizijsku kameru i sofisticirani radio-telemetrijski sustav.

Više vremeplova pročitajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nikolina26 02.06.2024.

    gdje je sletio u Hollywood

Komentiraj...
Vidi sve komentare