To je to što me zanima!

Prvi kroasan pripremili su bečki pekari, a Francuzi ga prisvojili

Jedna od legendi kaže da se izumitelj kroasana preselio u Francusku i tamo otvorio pekarnicu, gdje su ga stanovnici brzo prihvatili i do današnjeg dana s guštom jedu kroasane
Vidi originalni članak

Mekan i ukusan, kroasan je mnogima omiljena delicija za doručak. Dolazi u više okusa: od klasičnog s maslacem, čokoladom, marmeladom, cimetom, nugatom...

POGLEDAJTE VIDEO: Čak i ptice vole ukusna peciva

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako se Francuska smatra domovinom kroasana, to je ukusno lisnato pecivo premazano maslacem izumio Austrijanac koji ga je nazvao kipferl, kad se grad 1683. godine uspio obraniti od napada Turaka. To je razlog zašto je pecivo u obliku polumjeseca.

Jedna od legendi kaže da se izumitelj kroasana preselio u Francusku i tamo otvorio pekarnicu, gdje su ga stanovnici brzo prihvatili i do današnjeg dana s guštom jedu. 

A druga, da je sto godina kasnije kraljica Marija Antoaneta predstavila pecivo Francuzima, koji su ga nazvali 'kroasan'. Natočite kavu, uzmite kroasan i uživajte u nedjeljnom jutru. 

8 ODLIČNIH RECEPATA Slane kiflice i punjena peciva koje možete zapakirati djeci za školu, nositi na posao ili izlet

Recept za kroasan:

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 1.5 vrećica suhog kvasca
  • 3 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 3 žlice šećera
  • Žličica soli
  • 125 g maslaca
  • 0,5 dl ulja

Priprema:

U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko. Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže.

Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge.

KORISTAN TRIK Testirajte rok praška za pecivo i sode bikarbone u par koraka

Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Rafo 30.01.2022.

    Nije mi kroasan ako nije punjen, najbolje čokoladom.

  • MOC JE U ZNANJU 30.01.2022.

    Najukusnije kroasane jela sam u Nici jedne godine . :-)))

  • nap 30.01.2022.

    Ma obozavam ih jesti ujutro uz mlijeko

Komentiraj...
Vidi sve komentare